Radončić: Učešće u vlasti me ne zanima

"SDA ima dovoljno ruku, sa SNSD-om i HDZ-om"

Radončić: Učešće u vlasti me ne zanima

13.03.2019 - 16:05
Politika

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB-a) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na upit novinara kada očekuje da će biti formirana vlast u BiH i ima li kakvih pomaka po tom pitanju, kazao je kako ga "učešće u vlasti ne zanima". 

Fahrudin Radončić, SBB

- Ja ne znam trebam li skočiti s tornja da bih dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima. SDA sama za sebe kaže da je najjača stranka i ja ne vidim niti jedan razlog da oni, zajedno sa SNSD-om i HDZ-om, ne naprave državnu vlast, jer za to imaju kapacitete. Što se SBB-a tiče, mi smo razgovarali s prijateljima iz SDA i rekli smo da imaju potencijalnu opciju s Demokratskom frontom i to je tek razlog više da zauzmemo stav i da nema potrebe da razgovaramo na temu vlasti. SDA ima dovoljno ruku, sa SNSD-om i HDZ-om, da sama napravi vlast na državnom nivou. Dakle, oni govore da su najjača stranka i nema razloga da im se tu nešto pridržava strana ili ruka ili da se traži četvrti partner, ali to je njihovo lično pravo. Što se SBB-a tiče, mi nismo interesenti niti za državnu, niti za federalnu vlast, oni sada imaju DF, što je, prema mom mišljenju, dobro i mi očekujemo da vrlo brzo naprave, ne samo Državnu nego i Federalnu vladu jer imaju dovoljan kapacitet ruku za natpolovičnu većinu - kazao je Radončić. 

Lider Saveza za bolju budućnost je, na upit novinara, iznio i svoj stav o eventualnom preuzimanju monopola nad telekom-operaterima i određenim portalima u našoj zemlji od vlasnika nekih kompanija iz Srbije.

Na konstataciju novinara da je "poznat utjecaj Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u toj zemlji" i nad njihovim operaterima, Radončić je kazao:

- Nije problem koliki utjecaj gospodin Vučić ima u Srbiji nego koliki će imati u BiH. Mi smo protiv svake vrste monopola, pogotovo medijskog, jer smatram, kao čovjek koji je u medijima 40 godina, da onaj ko vlada medijima, vlada i suverenošću te zemlje. Konkurencijsko vijeće BiH treba, zajedno s Regulatornom agencijom, uraditi sve da ovdje ne dođe do vještačkog monopola, a da, naravno, tržište ostane slobodno - kazao je Radončić. 

Izvor: 
BNN.ba / Avaz.ba