Radončić: Uradio bih isto što i Džaferović i Komšić, vlast ćemo još čekati

Stavovi lidera SBB-a

Radončić: Uradio bih isto što i Džaferović i Komšić, vlast ćemo još čekati

20.08.2019 - 16:51
Politika

- Sinoć sam imao večeru s gospodinom Izetbegovićem, apsolutno podržavam stavove gospodina Komšića i Džaferovića. Mislim da je to jedinstven stav i da neće biti nikakvog pomaka na štetu našeg euroatlantskog puta - kazao je predsjednik sbB-a Fahrudin Radončić, prenosi Avaz.ba

Uradio bih ovo što su i oni uradili, mislim da je to pametan potez, da se ta tačka dnevnog reda skine danas i da se dobije vremena na novim razgovorima, da malo relaksiramo situaciju."

Njegova očekivanja su da će vlast biti formirana u periodu od mjesec do tri mjeseca te je kazao da nije vjerovao u mogućnost formiranja u roku od mjesec od potpisivanja Principa.

- Bio sam pesimista, da budem iskren, nisam to javno govorio da ne kvarimo tu pregovaračku atmosferu. Vi znate da je Bosna i Hercegovina prije osam godina imala krizu vlasti od 17-18 mjeseci. Moja je procjena da će to biti slično i ovoga puta - rekao je Radončić.

Dodikovu najavu da će izaći iz vladajuće koalicije ukoliko ne dođe do kompromisa ocijenio je kao blef.

- Mislim da se radi o nečemu što se zove politički blef, da on to neće sigurno uraditi zbog svojih interesa, njemu je jako važno da on bude u vlasti na nivou države, a ne SDS - kazao je Radončić za N1. 

Na kraju, istakao je da su sve stranke s hrvatskim i bošnjačkim predznakom jedinstvene kada je u pitanju euroatlantski put BiH te da razgovori o toj temi nisu potrebni. S liderom bosanskog HDZ-a Radončić je kazao da je u kontaktu, no s Miloradom Dodikom - nije.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba