Razgovori o novim projektima Svjetske banke namjenjenih BiH

U narednih pet godina

Razgovori o novim projektima Svjetske banke namjenjenih BiH

29.06.2015 - 21:11
Politika

Članovi Komisije za vanjske poslove i Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu s direktoricom Svjetske banke za područje jugoistočne Evrope Ellen Goldstein o podršci Sporazumu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, o Zajmu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta vrijednom 37,4 miliona eura, kao i o novim projektima Svjetske banke namijenjenih našoj zemlji u narednih pet godina.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovala i šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskyrjakova, rečeno je da Sporazum o zajmu, za koji poslanici Predstavničkog doma PSBiH na 9. sjednici Doma od 25. marta ove godine nisu dali saglasnost, predstavlja budžetsku podršku reformskom paketu mjera koje su entiteti morali da provedu, a koji se tiču unapređivanja poslovnog ambijenta u BiH putem olakšanja pokretanja poslovne djelatnosti, pojednostavljenja investicionih procedura u oblasti inspekcije i građevinarstva i pojednostavljenja procesa prekogranične trgovine.
Članovi komisija Predstavničkog doma PSBiH interesirali su se za nove projekte Svjetske banke u BiH, posebno za podsticaje izvoza, otvaranje novih radnih mjesta i za podršku ravnomjernom regionalnom razvoju.

S tim u vezi, predstavnici Svjetske banke naglasili su da je u toku izrada strategije za BiH i da će u narednih pet godina biti finansirani projekti koji bi trebalo da dovedu do ubrzanog ekonomskog rasta i povećanja broja novih radnih mjesta u BiH, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.
 

Izvor: 
Fena