Reforme socijalnog sistema u Austriji, smanjuju se povlastice za velike porodice i strance

"Moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sistem"

Reforme socijalnog sistema u Austriji, smanjuju se povlastice za velike porodice i strance

29.05.2018 - 11:08
Svijet

Austrijska vlada donijela je u ponedjeljak na zatvorenoj sjednici u Mauerbachu odluku o reformi socijalnog sistema u Austriji koji prije svega predviđa smanjivanje povlastica za velike porodice i strance. 

Austrija, Vlada, Sebastian Kurz

 

"Moramo hitno donijeti mjere koje bi naš socijalni sistem učinile pravednijim, i to tako da se ponovno više isplati raditi nego primati pomoć. Prije svega, moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sistem", rekao je na novinarima nakon sastanka desno-konzervativnog kabineta austrijski kancelar Sabastian Kurz (Narodna stranka Austrije).

Na taj način građani Evropske unije u Austriji tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć. Do sada su građani EU-a imali pravo na pomoć u slučaju da njihova primanja ne dosežu takozvani temeljni finansijski nivo od 863 eura.

"Od 2012. godine broj primatelja socijalne pomoći se povećao za 60 posto. Posebno je zastrašujuće ako analiziramo kako su po Austriji raspoređeni primatelji pomoći: njih preko 50 posto živi u Beču. A od toga su preko 50 posto strani državljani", rekao je Kurz. 

Od isplate temeljnog financijskog nivoa, pri čemu je u tu svotu uključena i subvencija stanarine, 300 eura će ubuduće biti vezano uz određene uslove koje austrijski mediji doživljavaju kao diskriminaciju stranaca. Uslov za primanje tog dijela socijalne pomoći je završena austrijska osnovna škola, ili minimalno poznavanje njemačkog jezika na nivou B1, ili engleskog jezika na nivou C1.

Ovaj uslov se uvodi i za one koji već sad primaju socijalnu pomoć.

Austrijska agencija APA smatra da bi se ova mjera mogla kositi sa zakonima EU-a, prema kojima podnositelji zahtjeva za azilom imaju pravo na jednaku socijalnu pomoć kao i ostatak stanovništva.

Vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije Christian Strache dodao je kako su reforme potrebne zbog "eksplodirajućih troškova“ socijalnog sistema.

Izvor: 
BNN.BA / Agencije