"Reformska agenda": Ugašen Aluminij!

REformama do manje zaposlenih i manje preduzeća

"Reformska agenda": Ugašen Aluminij!

10.07.2019 - 08:53
Politika

U 00:04 sata ugašena je proizvodnja mostarskog Aluminija čime se okončana višedecenijska pljačka ovog preduzeća, provedena pod "visokim pokroviteljstvom" stranaka koje su vladale Vladom FBiH i HNK-om posljednjih decenija. Dug od 400 miliona KM bio je previše da bi Aluminij preživio. Radnici su ostali bez posla, FBiH bez privrednog giganta, a ako je ovo korak "ka Europi" i dio "reformske agende", onda BiH "napreduje odlično". 
 

Gašenje Aluminija ostavit će, vjerovatno, trajne posljedice jer se ovo preduzeće više neće moći pokrenuti. Nagli prestanak rada prouzročit će hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će prouzročiti ogromne štete na pogonu. Pogon Elektrolize se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 miliona eura. 

Kada se sagledaju ukupna dugovanja Aluminija, političko pustošenje ove firme, zatim nedostatak volje da ona preživi, te troškovi koji su potrebni da bi se Aluminij, ako ikada?, ponovo pokrenuo, jasno je da je za ALumnij ovo kraj. BiH ugasila je još jednu svoju fabriku. 

Izvor: 
BNN.ba / Foto: vecernji.ba