Reisu-l-ulema Kavazović: Sjećanje na žrtve Prijedora neka bude trajni zavjet

Teško pronaći riječi utjehe za porodice koje danas ukopavaju svoje najmilije

Reisu-l-ulema Kavazović: Sjećanje na žrtve Prijedora neka bude trajni zavjet

20.07.2015 - 12:25
BiH

Dug sjećanja na žrtve Prijedora neka bude naš trajni zavjet - rekao je danas reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović na kolektivnoj dženazi za 30 prijedorskih žrtava Bošnjaka.

Efendija Kavazović je kazao da je teško pronaći riječi utjehe za porodice koje danas ukopavaju svoje najmilije.

-Vaše rane su i rane svih nas. Liječit ćemo ih u tišini i dostojanstveno. Nemojmo dozvoliti da nas naši dušmani pobijede u bolu. Naše najmilije ne možemo vratiti, ali možemo dati zavjet pred Bogom da ih nećemo zaboraviti - kazao je reis Kavazović. 

Da bi se zlo pobijedilo potrebno ga je, navodi, spoznati i pokazati njegovo pravo lice i razornu moć. 

-U nama ima snage da pobijedimo zlo i mi ćemo ga, s Božijom pomoći, nadvladati - poručio je Kavazović ističući da je u Bosanskoj krajini počinjeno zlo u vrijeme kada se naivno vjerovalo kako je ono nemoguće.

-Genocid u Prijedoru je prava slika svijeta u kojem živimo. To je svijet bez lažnih maski, bez stida, srama i kajanja. Tomašica je danas svjedok tog ružnog lica, izdajničkog i kukavičkog duha međunarodnih sudova i Vijeća sigurnosti UN-a čiji se akteri boje donijeti jasnu i nedvosmislenu presudu za genocid - kazao je Kavazović.

Ističe također da je Prijedor "mjesto golgote, ali i sveto mjesto koje ima poseban značaj za sve ljude“.

-S ovog mjesta ćemo kazati da, zbog njihovog broja, možda nećemo upamtiti lica svih zločinaca koji su počinili genocid nad našim narodom, ali ćemo pamtiti lica onih koji ih nisu osudili i koji su svojim nečinjenjem bili njihovi veliki saveznici - kazao je reisu-l-uema. 

Mišljenja je da se genocid ne može sakriti niti zataškati. 

-Duhovni i intelektualni predstavnici naroda u čije ime je počinjen genocid i dalje će ga nastaviti poricati, ali ga neće moći zataškati i sakriti. To više nije moguće. Očekujemo da će se oni u čije je ime počinjen genocid distancirati od zločinaca baš onako kako smo ih i mi odvojili od počinitelja genocida. Očekujemo da stanu zajedno s nama na našu stranu, na stranu žrtve, i da nam se pridruže ne s jednom već s obje ispružene ruke i ne uzdignute već pognute glave i spuštena čela. Ono što danas vidimo u njihovim očima je bijes prema žrtvama i njihovim porodicama - dodao je efendija Kavazović. 

Naveo je također da se neće prihvatiti laž niti lažno kajanje. 

-Neka ne potcjenjuju našu sposobnost da razlikujemo istinu od laži. Neka se ne ljute zato što prepoznajemo njihovu neiskrenost. Neka niko u svijetu ne misli da ćemo mi, žrtve strašnog genocida, pristati na političko pomirenje. To može biti put do istinskog pomirenja, ali ne i naš cilj. Nama trebaju istinsko kajanje i duhovno izmirenje kao trajne kategorije, a ne kao prolazne političke akrobacije. Ako to ne možemo dobiti onda imamo još jednu potvrdu o svijetu u kojem živimo - rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon obraćanja predstavnika islamske zajednice, na lokalnim prijedorskim mezarjima ukopani su posmrti ostaci 30 ubijenih Prijedorčana.

Organizator kolektivnog ispraćaja za identifikovane žrtve je Medžlis Islamske zajednice Prijedor i Kozarac.

Kolektivni ukop Prijedorčana stradalih u proteklom ratu obavlja se 13. put. Po odluci organizatora obavlja se svake godine 20. jula. 

Izvor: 
Fena
Tagovi: