"Republika Srpska" će nastaviti da migrante prebacuje u USK

Entitetska linija - dodir dvije politike

"Republika Srpska" će nastaviti da migrante prebacuje u USK

20.08.2020 - 17:17
Politika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će entitet Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prevoza migranata u ovaj kanton.

- Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske biće dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put - rekao je Dodik za Televiziju N1.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa migrantima nakon što je juče Operativna grupa USK-a donijela odluku o zabrani prevoza migranata u taj kanton i unutar njega, te činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz entiteta Republike Srpske, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

- Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo - istakao je Dodik.

On je pojasnio da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva Srpske na ovakve mjere je odlično.

- Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara - poručio je Dodik.

On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da iz ovog kantona i FBiH ne može ući u Srpsku.

- Pa, cijeli svijet bi se digao oko toga - konstatovao je Dodik.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim juče s ciljem očuvanja bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Načelnik Sektora kriminalističke policije USK Snežana Galić rekla je da je u ovaj kanton iz Hrvatske prebačeno 2.000 migranata, a iz Republike Srpske sedmično 300, te da su policija i narod u ovom kantonu na izmaku snaga.

Nakon što je na jučerašnjem sastanku kantonalne Operativne grupe donesena odluka o zabrani prevoza migranata u kanton i unutar njega, Galićeva je za TV "N1" rekla da će danas zasjedati Štab i donijeti odluke o načinu sprovođenja.

- Od 2018. godine nalaze se patrole na ulazu u Unsko-sanski kanton. Prema našim procjenama, oko 7.000 migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima, dok je 3.000 migranata u kampovima. Dakle, 10.000 migranata - navela je Galićeva.

Ona je naglasila da imaju evidentirane slučajeve gdje je Hrvatska u Unsko-sanski kanton vratila 2.000 migranata tokom sedam mjeseci ove godine.

- Kada je riječ o entitetskoj granici sa Republikom Srpskom, broj migranata koji dolazi sedmično otprilike je 300. To su granice na Ključu, Bosanska Otoka i Bosanska Krupa. Međutim, migranti dolaze i iz Sarajeva. O svemu smo obavještavali redovno Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, Federalnu upravu policije, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela. U Kanton propuštamo samo ugrožene kategorije-porodice sa djecom - rekla je Galićeva.

Ona je dodala da moraju raditi i biti na usluzi građanima.

- Moramo spriječiti sukobe građana i migranata, ali i zaštititi imovinu građana Unsko-sanskog kantona - naglasila je Galićeva i dodala da su policijski službenici iscrpljeni, ali da nastavljaju raditi, te da su i građani na izmaku snaga.

Galićeva kaže da to pokazuju dešavanja i u Velikoj Kladuši.

- Poručujemo građanima da moraju donositi odluke hladne glave i pozivamo ih da pomognu policiji da legalnim putem donesemo najbolja rješenja - rekla je Galićeva.

Ona je navela da trenutno nedostaje 150 službenika u Upravi policije USK.

- Kada je riječ o pomoći ostalih policijskih agencija, ne mogu reći da smo imali neku veću pomoć. Sve je na nama, teret je na policiji Unsko-sanskog kantona i moramo se boriti sami na svom terenu - istakla je Galićeva.

Izvor: 
BNN.BA/Glassrpske.com