Revizija historije: Entitet RS formirao komisiju o "stradanju Srba u Sarajevu"

Rušenje svake mogućnosti suživota

Revizija historije: Entitet RS formirao komisiju o "stradanju Srba u Sarajevu"

07.02.2019 - 18:09
Politika

Ove dvije komisije će se baviti stradanjima naroda u srebreničkoj regiji i u Sarajevu, svi u periodu '92-'95. Ovo je vrlo delikatno i teško pitanje i želim kazati da ovo pitanje podrazumijeva pijetet prema svim žrtvama ali i (nastojanje) da se dođe do svih relevantnih podataka u vezi sa stravičnim stradanjima koja smo svi skupa imali u proteklom ratu, izjavio je ministar pravosuđa Vlade eniteta RS Anton Kasipović. 

Vlada RS

Revizija historije BiH, iz perioda 1992-1995, ponovo je došla pod udar Vlade entiteta RS. Nakon ispitivanja genocida u Srebrenici, čiji je cilj da umanji broj žrtava bošnjačke nacionalnosti, te time ospori presude Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, nova Vlada RS formirala je nove komisije koje će, sada, poći sa druge strane u reviziji historije.

Naime, komisije Vlade entiteta RS ispituju srpske žrtve u opkoljenom Sarajevu i Srebrenici kako bi, očito, preuveličavanje broja stradalih Srba u ovim opkoljenim gradovima, relativizirale dvije najveće masovne grobinice koje je proizvela Republika Srpska - Sarajevo i Srebrenica koji, zajedno, imaju više od 20.000 žrtava!

Pored revizionizma činjenica u Sarajevu i Srebrenici, Vlada etniteta RS već odavno se bavi minimiziranjem žrtava i stradanja u Prijedoru te, svim ovim akcijama, zapravo vrši duboku reviziju historije koja treba donijeti plovode u političkoj zbilji gdje će se, na bazi "novih činjenica", donije neke nove odluke o prošlosti, posljedično, i budućnosti BiH.

S obzirom kakvog pandana imaju u Sarajevu, koje je u historijskom smislu više posvećeno da zatre tragove sopstvenih branilaca i oduzme ulogu stvarnim organiztorima otpora, nema sumnje da će Vlada entiteta RS uspijeti u svojim nakanama.

Već dvadeset i tri godine Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać i drugi gradovi "muku muče" kako da, zbog stranačke pripadnosti stvarnih branilaca i organizatora otpora, iste skinu sa spiskova, umanje im značaj, minimiziraju sve - od plata do zasluga. Za to vrijeme Milorad Dodik i njegova svita "rade posao" koji u SArajevu nema ko ni da na vrijeme uoči.

Izvor: 
BNN.ba