Rezolucija o povlačenju naziva institucija po imenima zločinaca konačno pred parlamentarcima

Incicijaiva 12 udruženja

Rezolucija o povlačenju naziva institucija po imenima zločinaca konačno pred parlamentarcima

06.05.2019 - 23:29
Politika

Na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma Federacij BiH, zakazane za 13. maj, naći će se Rezolucija o osudi i povlačenju naziva javnih institucija u BiH po imenima pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

Rezoluciju je iniciralo 12 udruženja žrtava rata u našoj zemlji koji vjeruju da će federalni zastupnici usvojiti rezoluciju kojom bi se, konačno, stalo u kraj ponižavanju ratnih žrtava. Ukoliko bude usvojena, rezolucija neće biti pravno obavezujuća, ali će predstavljati "dobru volju".

Ranije su udruženja uputila istu inicijativu na stotine adresa u zemlji i svijetu kojom traže traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i zločina, budući da je Karadžić osuđen pred Haškim sudom. 

Inače, BiH, za razliku od drugih evropskih država, predugo čeka na zakon o zabrani negiranja genocida, a pitanje je da li će ga ikada biti.

Predloženom rezolucijom osuđuje se i traži povlačenje anticivilizacijske odluke o davanju naziva javnim institucijama u BiH po imenima pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, davanje imena studentskom domu po osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i povlačenje odluka o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca.

Osim usvajanja rezolucije, Parlament FBiH bi mogao zatražiti od Ureda visokog predstavnika u BiH i drugih predstavnika međunarodne zajednice da sankcionišu poteze kojima se afirmiraju ratni zločinci, te onemogućava izgradnja mira, stabilnosti i pomirenja među narodima u našoj zemlji.

Izvor: 
BNN.BA