Rudari poručili: "Nismo vam mi pederi", slijedi veliki protest desetina hiljada rudara

Najlošije plaćeni postali najugroženiji

Rudari poručili: "Nismo vam mi pederi", slijedi veliki protest desetina hiljada rudara

10.09.2019 - 14:29
Politika

Više od 500 rudara iz Zenice i Breze jutros je stiglo na proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH, a pri tome su blokirali cestu i zaustavili saobraćaj. Na proteste je došlo više od deset autobusa rudara koji su tražili razgovor sa odgovornima za njihove probleme. Rudari su uzvikivali "Dolje Vlada", "Lopovi, lopovi" i "Mi nismo pederi, mi smo rudari"...Nakon razgovora u Vladi Federacije BiH rudari su se, nezadovoljni, razlišli. Najavljuju velike proteste. 

 

Sindikat radnika rudnika Federacije BiH ostaje pri svojoj ranijoj odluci da stupe u  generalni štrajk od 13. septembra. Do tada će 200 rudara iz rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi ostati ispod zemlje - u znak protesta. 

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, izjavio je da za njih nema rješenja:

- Od jutros je blizu 200 rudara u jamama i rudari iz Breze neće napustiti prostorije u kojima borave nakon prve smjene. Žao mi je što nismo postigli dogovor. Ovo postaje teška omča oko vrata rudara. Godinama iza nas nudili smo se u svim prilikama, pokušali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama. Žao nam je kada smo vidjeli policijske snage u zgradi Vlade, nismo imali namjeru nikoga ponižavati niti povrijediti. Obići ćemo rudare. Nećemo praviti spektakl. Pokušali smo pronaći rješenje za situaciju u rudnicima, ali ništa. Pokazali smo da nećemo prihvatiti podjele i da ostajemo zajedno. Očekujemo da će u naredna dva dana biti najavljen generalni štrajk - izjavio je Husić.

Nakon kolapssa "Aluminija", ogroman problem sa rudncima u Federaciji BiH najavljuje žestoke štrajkačke aktivnosti u ovom bh.entitetu. 

Izvor: 
BNN.BA/Foto: Avaz