SAD: 73 posto glasača želi novo lice za demokratskog kandidata na izborima

Demokratskoj stranci treba novo lice

SAD: 73 posto glasača želi novo lice za demokratskog kandidata na izborima

18.07.2018 - 15:44
Svijet

Hillary Clinton, Bernie Sanders i Joe Biden među onima su koji se smatraju ozbiljnim kandidatima Demokratske stranke za predsjedničke izbore u 2020. godini, ali troje od četvero Demokrata smatra da njihovoj stranci treba novo lice. 

Demokratska stranka, SAD, ankete

Nova nacionalna anketa Rasmussen Reportsa obavljena putem telefona i online pokazuje da 73 posto vjerovatnih demokratskih glasača smatra da bi stranka trebala tragati za novim licem na izborima za predsjednika u 2020. Samo 16 posto  ispitanika ne slaže se s tim i smatra da bi stranka trebala promovirati kandidata koji se već natjecao. Jedanaest posto je neodlučno.

U poređenju s aktuelnim trendom, u 2016. kada je Clinton bez problema osvojila nominaciju samo 36 posto Demokrata pozivalo je na novo lice na tim izborima, ali je neuobičajeno visok broj njih - 21 posto - ostao neodlučan. 

Među vjerovatnim glasačima, 65 posto Demokrata smatra da bi trebali pronaći novo lice u 2020., dok samo 19 posto njih vjeruje da se treba ići s kandidatom koji se i ranije natjecao za Bijelu kuću. Šesnaest posto nije sigurno. 

Što se tiče Clinton,  58 posto glasača sada smatra da je ona loš izbr za Demokratsku stranku. Samo 22 posto vjeruje da je ona dobar izbor, dok 12 posto tvrdi da ona neće imati nikakvog uticaja u stranci.

Čak i među glasačima koji smatraju da je Clinton dobar izbor za Demokrate, 62 posto njih vjeruje da stranka treba nominovati novo lice u 2020. Šezdestsedam posto onih koji misle da je ona loš izbor slažu se s tim. 

Samo 40 posto od svih glasača vjeruje da bi Amerika bila bolja danas da je Clinton izabrana umjesto Trumpa. 

Izvor: 
Fena