SAD uz svaki zahtjev za vizu traži i detalje sa društvenih mreža

Odluka State departmenta

SAD uz svaki zahtjev za vizu traži i detalje sa društvenih mreža

01.06.2019 - 23:05
Svijet

Američki State department (Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a) od sada od podnosioca zahtjeva za američku vizu traže i izjveštaj o detaljima sa društvenih mreža.

Naime, podnosilac zahtjeva za vizu će morati dostaviti i svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije email adrese i telefonske brojeve koje je koristio. Riječ je o "pojačanoj kontroli potencijalnih migranata i posjetilaca SAD-a."

U potezu koji je tek stupio na snagu nakon odobrenja revidiranih formulara za zahtjeve za vize State department saopćio je da je dopunio svoje formulare za imigracione i neimigracione vize u kojima se sada od skoro svih podnosilaca zahtjeva traže dodatne informacije, uključujući identifikacione podatke na društvenim mrežama.

Ovakva praksa, predložena u martu 2018. godine će, kako se očekuje pogoditi oko 15 miliona stranaca koji traže vize za ulazak u SAD svake godine.

Do sada su se društvene mreže, email adrese i historija telefonskih brojeva tražile od podnosilaca zahtjeva koji su identifkovani za posebnu provjeru, kao što su ljudi koji su putovali u dijelove svijeta "pod kontrolom terorističkih organizacija". Procjenjeno je da je oko 65.000 podnosilaca zahtjeva za vize spadalo pod tu kategoriju.

U novim formularima navodi se spisak platformi društvenih mreža, a podnosilac zahtjeva treba da pruži naziv svog naloga kojeg je koristio u proteklih pet godina.

Izvor: 
BNN.BA