Salvini: Macron je 15 puta veće zlo od Orbana

Migrantska kriza u Evropi ne jenjava

Salvini: Macron je 15 puta veće zlo od Orbana

25.06.2018 - 21:09
Evropska unija

Italijanski ministar unutrašnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini danas je aktuelizirao svoje sporenje s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom oko evropske migrantske krize. Na konferenciji za novinare u Rimu, Salvini je ukorio novinare koji su nazvali njegovog desničarskog kolegu Viktora Orbana, mađarskog premijera, kao "državnog neprijatelja broj jedan". 

Naveo je da je, iako Mađarska nije prihvatila 300 izbjeglica iz Grčke i Italije, kako je previđeno sada propalom shemom relokacije migranata, Francuska promašila ciljnu cifru za 9.000 ljudi.

- Tako, ako gledamo proporcionalno, ukoliko je Orban zlo, Macron je 15 puta veće zlo - izjaavio je Salvini, koji predvodi ekstremno desničarsku antiimigrantsku stranku Liga. 

Izgleda da je 45-godišnji političar, ipak, imao lošu računicu, jer je 9.000 30 puta - a ne 15 puta - više od 300.

Francuska i italijanska vlada međusobno se optužuju u ovom mesecu, kada je Italija odlučila da zatvori svoje luke za Aquarius, brod u vlasništvu nevladine organizacije, s više od 600 migranata.

Prošle je sedmice, ne spominjući direktno Salvinija, Macron lamentirao da Evropskoj uniji prijeti rastuća plima populizma "poput lepre".

Narednog je dana čelnik Lige optužio francuskog predsjednika da je "popio previše šampanjca" i izazvao ga da prihvati migrante koje je Italija odbila, prenosi dpa.

Izvor: 
BNN.BA