Sami ste brojali glasove, sami pravite vlast: SDA ostaje sama sa kupljenim "zastupnicima"

Epilog višemjesečnih pregovora i indirektnih prijetnji

Sami ste brojali glasove, sami pravite vlast: SDA ostaje sama sa kupljenim "zastupnicima"

05.02.2019 - 18:21
Politika

Političkii pregovori u Bosni i Hercegovini nikada nisu fer, niti pošteni. Između "zavrtanja ruku", direkntih i indirektnih prijetnji, ponuda i obećanja, koje se pokažu kao obične laži, odvijaju se razgovori stranaka a, zapravo, testiraju međusobne snage kako bi se vidjelo ko ima slabu tačku pa će popustiti. Bh. blok, ipak, nije popustio iako je bilo slabih tačaka radi kojih se moglo posumnjati i u drugačiji rezultat nego onaj koji smo čuli na današnjoj pressici. Iako je bio izložen direktnim i indirektnim prijetnjama, koje su se mogli isčitati iz raznih djelovanja, poruka, izjava i "koincidencija", tj. djelovanja sistema, dok pregovori traju, Bh.blok je rekao NE SDA-u. Vlast će moći formirati sa kupljenim zastupnicima kao i pomoću mandata koje su, tokom izbornog i brojačkog procesa, ukrali od drugih stranaka na svim nivoima.

SDA i HDZ mogu formirati vlast u Federaciji BiH, uz pomoć "papaka" koje su, posljednih mjesec-dva, kupili čineći im razne finansijske usluge koje su postale itekako vidljive bh.javnosti. Da li je takva vlast legalna i legitimna? Naravno nije, ali niti mandati SDA i HDZ-a nisu legitimni jer je, najmanje 20% njihovih mandata, plod izbornih mahinacija, kao i sam izbor člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića koji se danas, u sve gumenim čizmama, pojavio na mjestu pucanja asfalta, negdje u Srednjoj Bosni.

Koalicija SDA i HDZ-a neće izdržati zahtijeve HDZ-a, u smjeru izmjene Izbornog zakona BiH, ali moguće i Ustava BIH jer SDA, prije svega, nema dovoljno "ruku" za taj poduhvat a, onda, nemaju ni političkog žiranta iza kojeg bi se sakrili kada Draganu Čoviću budu davali ono što su mu i obećali.

Sigurno je da će Bh.blok trpiti veliki pritisak, ali takvom "načinu rada" bit će izložene i sve druge stranke, mediji i pojedinci koji su bili na strani "protiv koalicije sa SDA", jer to je prepoznatljiv metod "najjače bošnjačke stranke" koja je svoju snagu dobila uzimajući tuđe mandate, glasove, zastupnike i političke identitete.

Kako vlast u Federaciji Bih zavisi od 2-3 zastupnika, nema dileme da je njen lom pred vratima, ako se uopće i formira jer cijela opozicija će sigurno, ovaj put, raditi svoj posao da ne dozvole scenarij iz 2018, 2014, 2010 i svih drugih SDA-ovih, 20-30 "najtežih godina".

Jedno je sigurno: ako se ne izmjeni Izborni zakon BiH,  te zabrani i krivično kazni mijenjanje stranačkog dresa i slične manipulacije, odnosno ako se ne uvedu skeneri i kamere, i drugi sistemi protiv krađe izbora, svaki naredni zibori bit će repriza svih prethdonih - obična legalizacija krađe narodne volja koja neće ovakvu vlast, ali ona se sama nameće putem pokravenog sistema koji ugnjetava svoj narod.

Izvor: 
BNN.BA