Samoponiižavanje u javnosti: Izvjesni Dautović kritikuje film u kojem govori njegov mentor prof.dr.Ćošković!

Potreba za javnim prostorom često je veća od objektivnosti

Samoponiižavanje u javnosti: Izvjesni Dautović kritikuje film u kojem govori njegov mentor prof.dr.Ćošković!

28.09.2020 - 23:29
Društvo

Jezik i forma filma najčešće su nerazumljivi (brojnim) historičarima pa se, s toga, rijeko ili nikako, može pronaći neko iz ove branše ko bi se uhvatio u koštac sa kreiranjem forme dokumentarnog filma o bilo kojoj historijskoj temi. Prvo, filmski/televizijski jezik je dramatično drugačiji od onog koji se koristi u stručnim radovima i teško ga mogu savladati čak i novinari printanih medija, o drugima da ne govorimo. Drugo, cilj dokumentarnog filma može biti obrazovni, političko-politološki, ideološki, historijski...što tumačenje filma, onima koji se ne bave filmom (dalje od ubacivanja CD-a u DVD player), može izgledati kao lutanje u Striborovoj šumi. Upravo tako izgleda dežurni kritičar serijala "Bosna - Sudbina prekrojene zemje" koji komentariše serijal, koji još nije ni odgledao (jer jednostavno isti nije ni prikazan), skribomanišući uvrede pod "mišljenja". Ovako ponašnje ovog samozvanog kritizera diskvalifikuje kao "naučnika", te ga svrstava u red komentatora prizemnih, bulevarskih medija gdje se sam smjestio.

"Stručnjak" koji je sebi dao za pravo da bude sudija rasponu historije od gotovo 1.000 godina (što samo po sebi izaziva podsmijeh), te se upinje da pokaže kako serijal ima bošnjački narativ (čemu on pripisuje krivicu!?), zove se, javnosti anonimni, Dautović Dženan!?. Šira javnost je za tzv. "krtičara", koji očito ima drugu vrstu motivacije, imala prilike nešto više čuti kada se, skoro, javio da na osnovu razlaganja 2 rečenice, odredi karakter, cilj i  narativ serijala "Bosna - Sudbina prekrojene zemlje", te okleveće njegove sagovornike, ponašajući se, u najmanju ruku, na način kao da je član "Zadruge 4".

Da stvar bude zanimljivija, izvjesni Dautović kritikuje serijal u kojem, također, govori i vrsni poznavalac historije bosanskog srednjovjekovlja i Crkve bosanske prof.dr. Pejo Ćošković koji je, prema dostupnim informacijama na Google-u, bio i Dautovićev mentor. Pored ove vratolomije, Dautović izvrgava podsmijehu i vrsne bošnjačke intelektualce akademika Ferida Muhića i profesora Envera Imamovića što svjedoči o osionosti izvjesnog Dautovića u pokušaju za "daškom slave".

Da li to, izvjesni Dautović, misli da zna bolje od akademika Rusmira Mahmutćehajića, akademika Ferida Muhića, r.akademika Muhameda Filipovića, akademika Šerba Rastodera, profr.dr. Normana Cigara, prof.dr. Roberta Donia, prof.dr. Kemala Karpata, p.prof.dr. Ive Banca i drugih petdesetak naučnika koji učestvuju u serijalu "Bosna - Sudbina prekrojene zemlje"? Moguće je da tako misli jer se tako i ponaša no, samo po sebi, to je čin sopstvenog samoponžavanja i samoismijavanja.

Na kraju, "mišljenje" izvjesnog Dautovića u bulevarsko-političkim medijima, osim u rijetkim prilikama koje se mogu porediti sa prelijetanjem Halejeve komete, nije prečesto interesovalo medije. To je i sada slučaj ali je izvjesni Dautović, umjesto što misli da je protagonista priče, zapravo tek obično sredstvo da se gađa, zapravo, pravi i neizgovoreni cilj medijske, bulevarno-antibošnjačke hajke - a to je pokušaj rušenja autora serijala g.Semira Halilovića. Radi se o čistom, prizmenom političkom napadu koji se krije iza "naučnog kritizerstva". Upravo zbog g.Halilovića, mediji koji su "rezervisani" za njegovu višegodišnu diskreditaciju, a koji imaju antibošnjački uklon, sada su pronašli  novu igračku - "kritičara" željnog nastupa u medijima na čemu, očito, gradi svoj "status".

Ponašanje izvjesnog Dautovića bi, možda, moglo imati pravo objašnjenje, pored frustracija nedovršene ličnosti, i kroz činjenicu da nosi isto prezime kao još jedan travničanin koji, redovno, promoviše knjigu pročetničkog špijuna i zlokobnog oficira KOS-a Fikreta Muslimovića. Ta veza, sigurno je, brzopotezno bi objasnila cilj ovakovg ponašanja izvjesnog "kritičara" Dautovića u njegovoj potrazi za milimetrom medijskog prostora za sopstveno ponižavanje.

Redakcija

Foto: Twitter

Izvor: 
BNN.BA