Saobraćaj se odvija normalno

Stanje na cestama u BiH

Saobraćaj se odvija normalno

16.06.2015 - 08:30
Politika

Saobraćaj se ovoga jutra na putevima u Bosni i Hercegovini odvija nesmetano uz povoljne uslove za vožnju.

Zbog izvođenja radova na deminiranju terena na M-18 Semizovac-Srednje, svakog dana u vremenu od 06 do 20 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja. 

Usporeno se saobraća na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je postavljena privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. Izdvajaju se putni pravci: Tuzla-Bijeljina, Čapljina-Stolac, Jajce-Banja Luka i Brod na Drini-GP Hum. 

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Podsjeća se da je zbog radova u Hrvatskoj na snazi zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja. 
........................................

BIHAMK i ove godine po osamnaesti put organizuje saobraćajnu-preventivnu akciju kontrole tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila pod nazivom "Putujte sigurno". 

Tokom akcije mehaničari BIHAMK-a vršiće kontrolu i pripremu motornih vozila za sezonu godišnjih odmora, kao i otklanjanje manjih kvarova uočenih tokom vršenja kontrole. 

Akcija se realizuje u saradnji sa lokalnom policijom koja neće poduzimati represivne mjere zbog uočenih nepravilnosti i neispravnosti na vozilima, osim kad se radi o neispravnostima koje direktno ugrožavaju sigurnost i za koje je predviđeno isključivanje iz saobraćaja. 

Realizacija akcije planirana je do 18. jula ove godine u vremenu od 09 do 17 sati. 

Dežurna ekipa mehaničara danas se nalazi u Ustikolini. 
.......................................

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

MAGISTRALNI PUTEVI: 

M-4 
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

M-5 
Rakovica-Blažuj u toku su sanacioni radovi,saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom. 

M-6 
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

M-6.1 
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine. 

M-14.1 
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja. 

M-16 
Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. 

M-17 
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine. 
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati. 

M-18 
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone. 
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta. 

REGIONALNI PUTEVI 

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”). 

R-445 Semizovac-Podlugovi, radovi na dionici pružni prelaz Donja Vogošća I-most na rijeci Bosni, od 08 do 16 sati saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. 

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona. 

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna. 

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić. 

R-465 Bušletić-Modriča, zbog radova na mostu saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na M-17 Doboj-Modriča. 

KANTON SARAJEVO 

-Danas će u vremenu od 11:30 do 14:30 sati, zbog radova, doći do obustave saobraćaja u ulici Mehmeda Spahe (od raskrsnice sa ul. Kaptol do raskrsnice sa ul.Dalmatinska) 

-Zbog održavanja manifestacije “Vogošćanski dani” na snazi je obustava saobraćaja u ulici Jošanička (od skretanja za OŠ “Mirsad Prnjavorac” do raskrsnice sa ulicom Omladinska) i to do 18. juna od 09 do 24 sata, kao i 18. juna od 17 do 24 sata. 

-Zbog izvođenja sanacionih radova saobraćaj će biti etapno obustavljan u jednoj traci u ulicama Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića i Džemala Bijedića i to za smjer Baščaršija-Ilidža od 12 do 16.06. i od 26. do 30.06., a za smijer Ilidža-Baščaršija od 15. do 26.06. 

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Brodac,Slatinski put (Vogošća), Nikole Kašikovića, Bačići i Pruščakova, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Izvor: 
Fena