Sarajevo dobija prvo 'drive in' kino nazvano po klasiku bh. kinematografije "Sjećaš li se Dolly Bell"

Projekat Filmskog centra Sarajevo

Sarajevo dobija prvo 'drive in' kino nazvano po klasiku bh. kinematografije "Sjećaš li se Dolly Bell"

17.05.2018 - 13:41
BiH

Filmski centar Sarajevo danas je najavio realizaciju svoja dva nova projekta: pokretanje mini multimedijalnog muzeja "Valter brani Sarajevo" i Drive In Kino "Dolly Bell".

Historija bh. kinematografije je jedna od najbogatijih u regiji i ispunjena je klasicima koji su istinski biseri sedme umjetnosti ovoga dijela svijeta. Jedan od tih filmova je poseban brand i ima kultni status u BiH, regiji i čitavom svijetu.

To je film Hajrudina Šibe Krvavca "Valter brani Sarajevo", koji je vremenom postao čak i više od samog filma. Taj ratni akcioni film posvećen narodnom heroju Vladimiru Valteru Periću i samom gradu Sarajevu u vrijeme Drugog svjetskog rata i antifašizma posao je simbol jednog vremena i jednog grada.

Kvalititet tog filma mu je dao bezvremensku vrijednost, a istovremeno je jedan od vodećih brandova grada Sarajeva i BiH.

Zbog svega ovoga Filmski centar Sarajevo, kako se navodi, slijedeći tradicije u drugim svjetskim državama i gradova i slične primjera, planira da napravi multimedijalni muzej "Valter brani Sarajevo" u sklopu svoje poslovne zgrade u centru Sarajeva (Dženetića Čikma 12).

Muzej će imati kulturološku i turističku namjenu, sa ciljem da bude ekonomski održiv i da doprinose razvoju Filmskog centra Sarajevo, čuvanja kulturnog nasljeđa i da bude turistička atrakcija i u funkciji razvoja turističke ponude Sarajeva i BiH.

Muzej će biti brandirani prostor posvećen filmu "Valter brani Sarajevu", ali i drugim filmskim sadržajima kataloga FCS, unutar kojeg će se biti prikazivana digitalna verzija filma "Valter brani Sarajevo", te drugih filmskih, tv i video sadržaja posvećenih ovome filmu, kao i druga djela i dokumentacija posvećana bh. kinematografiji.

Osim toga, u muzeju će biti shop sa prodajom filmova kataloga FSC, te drugih vrsta proizvoda vezanih za film "Valter brani Sarajevo", ali i drugih djela bh. kinematografije (posteri, katalozi, postcard, majice, kape, voštane figure filmskih junaka i ostalih prizvodi u znaku filma "Valter brani Sarajevo" i drugih djela bh. kinematografije.

Ovaj pilot projekat bi trebao da bude uvod u aktivnosti koje imaju dugoročan karakter, a to je izgradnja muzeja/zabavnog parka u nekadašnjem filmskom studiju Jagomir posvećenog kinematografiji u BiH.

Drugi projekat koji Filmski centar Sarajevo planira pokrenuti u narednom periodu jeste projekat Drive In Kina "Dolly Bell" također u prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir.

Drive In kina ponovo oživljavaju u čitavom, pa i u našem susjedstvu (Slovenija i Hrvatska). Naziv ovoga auto kina posvećen je klasiku bh. kinematografije "Sjećaš li se Dolly Bell".

Ovi projekti bit će i sastavni dio velike javne akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“ koja je pokrenuta u cilju očuvanja, zaštite i digitalizacije filmskog i kutturnog nasljeđa BiH.

JP Filmski centar Sarajevo je pravni nasljednik nekadašnjih filmskih kuća "Bosna film", "Studio film", "Sutjeska film" i u njegovom katalogu se nalazi više od 80 dugometražnih igranih filmova, preko 700 stotina dokumentranih i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu našeg filma, ali i historije ove zemlje u periodu od 1945-1992. godine.

"Javna akcija 'Sačuvaj fimsko blago BiH' radit će su obliku promocije značaja sačuvanja i digitalizacije filmskog materijala iz kataloga JP Filmski centar Sarajevo, niza javnih dešavanja i prikazivanja filmskih naslova iz našeg kataloga u BiH, ali i širu i konkretnu aktivnost same digitalizacije značajnih filmskih naslova iz fundusa JP Filmski centar Sarajevo", dodaje se u saopćenju sarajevskog filmskog centra.

Izvor: 
BNN.BA