Sarajevo dobilo ulicu Armije Republike BiH

Ulica između porodilišta na Jezeru i Poljina

Sarajevo dobilo ulicu Armije Republike BiH

07.03.2018 - 14:25
BiH

Sarajevo je danas, 23 godine od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, dobilo ulicu Armije Republike BiH.

Ulica je dobila naziv u čast svih onih koji su dali svoj doprinos herojskoj odbrani BiH  u redovima slavne Armije RBiH. 

Riječ je o ulici dužine od skoro četiri kilometra, između porodilišta na Jezeru i Poljina.

Skupština Kantona Sarajevo je na 37. redovnoj sjednici održanoj 31. januara 2018. godine usvojila prijedlog odluke o davanju naziva pomenutoj ulici na lokalitetu „MZ Betanija-Šip“ na području općine Centar. Na istoj sjednici zastupnik BPS-a Semir Halilović istakao je kako je "Armija RBiH najznačajnija historijska činjenica u BiH u posljednjih nekoliko stoljeća", ali je izrazio žaljenje što ovaj naziv nije dodijeljen nekoj od glavnih gradskih ulica.

Iako je javnost tada očekivala d prijedlog bude usvojen jednoglasno - zastupnici Naše stranke potpuno su se oglušili i nisu učestvovali u glasanju što je u javnosti protumačeno "potpuno neprimjerenim".

Inače, najnovijoj sarajevskoj ulici bit će dodijeljeno dodijeljeno 108 kućnih brojeva, te postavljeno 20 tabli sa nazivom Ulice Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Armija Republike BiH bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na BiH. Osnovana je 15. aprila 1992., a za njenog prvog komandanta izabran je Sefer Halilović.

Izvor: 
BNN.BA