Sarajevo je u 20.vijeku bez vode držao agresor, ko to radi u 21.vijeku?

Glavni grad Bosne i Hercegovine, ponovo, nema vode

Sarajevo je u 20.vijeku bez vode držao agresor, ko to radi u 21.vijeku?

14.04.2019 - 11:13
BiH

Obavještenja iz "Vodovoda i kanalizacije" koji dijelovi Sarajeva, danas, neće imati vode postala su sastavni dio svakodnevnice građana glavnog grada BiH. Tako građani, umjesto da rade za sebe nešto normalno, svoj život podešavaju prema pravilima "Vodovoda i kanalizcije". spisak naselja koja danas neće imati vodu u Sarajevu, nije tačan jer puno veći broj naselja, koja nisu navedena na "spisku", danas nemaju vode. 

voda, BiH

Sarajevo je posljednji put, a prije ove postratne "krize" menaždmenta "Vodovoda i kanalizacije", ostalo bez vode kada su istu presjekli agresori na našu državu i prisilili građane Sarajeva da vodu kupe u flaše, šerpe i burad, putem prirodnih izvora ili kišnice. 

Danas, 24 godine nakon okončanja opsade Sarajeva imamo sličnu situaciju. Svaki dan nekoliko naselja u Sarajevu nema vodu. Ko je zbog toga kriv ne zna se, jednako kao što se ne zna ni kada će biti vode. Misterija je, sigurno je, jedan od osnovnih obilježja postratnog perioda u Sarajevu.

Još uvijek pred građane Sarajeva nisu iznijeti osnovni podaci o problemima vodosnadbijevanja: šta sve treba popraviti, kada će se detektovati svi kvarovi, koliko će za popravke trebati vremena i novca i, na kraju, preračunato u dane - koliko će dana građani Sarajeva biti bez vode dok se vodomreža bude popravljala?

Ovaj strateški rpistup ovom problemu bi, možda, donio neki okriv života u kojem bi stanovnici sarajevskih naselja tačno znali otkada mogu očekivati normalan život, poput onih kakav dolikuje u 21. stoljeću.

Svakodnevna saopštenja za javnost, koje "Vodovod i kanalizacija" upućuju građanima Sarajeva, ako se intezitet ljutnje može mjeriti stotinama Facebook statusa i komentara, očito nemaju nikakav ublažavajući efekat za "popravke" koje traju, izgleda, decenijama i nema nikakve prognoze kada bi mogle stati. 

Izvor: 
BNN.ba