Sarajevo ne zaboravlja svoje heroje: Otvoren spomen-park u čast Odreda "Lasta" (Foto)

Branili grad i državu

Sarajevo ne zaboravlja svoje heroje: Otvoren spomen-park u čast Odreda "Lasta" (Foto)

15.05.2018 - 15:59
BiH

Sarajevo ne zaboravlja one koji su nadljudskim naporima branili državu u trenutku kada je to bilo najpotrebnije. Glavni grad BiH danas je, pored Trga Prvog korpusa Armije RBiH i Ulice Armije RBiH dobilo i Spomen park Odreda „Lasta“. 

"Lasta" je odred formiran 1992. godine, za vrijeme agresije na BiH kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke.

Pripadnici ove jedinice učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo i moguće okupacije. Tokom agresije na BiH jedinica je učestvovala na mnogim ratištima u gradu Sarajevu, oko grada, u Mostaru, a ratnu epopeju pripadnici ovog odreda završili su u Bosanskoj Krajini kao oslobodioci Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca.

Ukupno 56 ‘Lasta’, svih nacionalnosti, nikada se nije vratilo u svoje gnijezdo. Njima su danas njihovi saborci odali počast.

- Nećemo dozvoliti da se historija naše slavne borbe zaboravi - poručio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je obišao mezarja Kovači i Lav gdje je položio cvijeće, a potom prisustvovao otvorenju Spomen-parka Odreda "Laste".

Spomen-park smješten je kod Građevinskog fakulteta UNSA, gdje je nekada bilo sjedište jedinice. Planirano je da se na ovom mjestu postavi spomen-ploča ispisana imenima 56 boraca koji su izgubili život u borbenim dejstvima.

"Lasta" je, pored ostalog, prva jedinica koja je ušla u opkoljeni grad Mostar i za taj podvig je od gradonačelnika Mostara dobila priznanje "Povelja Grada Mostara". Prema medicinskim evidencijama, u odnosu na ukupan broj pripadnika jedinice, tokom agresije u prosjeku je svaki pripadnik dva puta ranjavan.

Ova jedinica dobila je i Šestoaprilsku nagradu Sarajeva.

 

Izvor: 
BNN.BA