Sarajevo: Postavili, pa potom uklonili stubiće u Ferhadiji!?

"Prilagođavanje dizajna"

Sarajevo: Postavili, pa potom uklonili stubiće u Ferhadiji!?

13.03.2018 - 19:17
BiH

Metalni stubići/barijere koji su danas postavljeni u sarajevskim ulicama Ferhadija (kod Gradske tržnice) i Štrosmajerova (na ulazu iz ulice Zelenih beretki), privremeno su uklonjeni kako bi se prilagodio njihov dizajn. Ovaj potez Općine Stari Grad povukla je nekoliko sati nakon što su danas novi stubići postavljeni. Zanimljivo, stubići - njihov izgled i boja odmah su povukli lavinu komentara na društvenim medijima gdje je preovladalo mišljenje kako su crveni stubići apsolutno neprikladni za ovaj - centralni dio gradskog jezgra. 

"Na terenu se pokazalo da dizajn metalnih stubića nije prilagođen tako frekventnoj šetnici kao što je Ferhadija, te se ukazala potreba za njihovim prilagođavanjem. Stubići su uklonjeni, a nakon što budu prilagođeni na način da ne prijete sigurnosti pješaka, već isključivo onemogućavaju prolaz vozila, bit će ponovo postavljeni", saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Iz ove općine su istakali kako su stubići neophodni zbog sve veće frekvencije saobraćaja kroz Ferhadiju kako putničkih tako i dostavnih vozila te kamiona koji godinama nanose štetu gradskoj šetnici koja se, skoro pa svakog ljeta, iznova popravlja. 

"Iz tog razloga, na dijelu ulice kod Gradske tržnice – gdje najčešće dolazi do prolaska vozila, bit će postavljeni metalni stubići/barijere koji će ubuduće onemogućavati prolaz. Isti stubići bit će postavljeni i na ulazu u ulicu Štrosmajerova. Svim vozilima hitne intervencije je omogućen 24-erosatni prolaz u Ferhadiju pored Katedrale gdje se nalaze potopni stubići", navode iz starogradske općine.

Izvor: 
BNN.BA