Sarajevo: Rekordan broj oboljelih, pogoršana sigurnosna situacija

Saobraćajne nesreće, ubistva, nanošenje tjelesnih povreda, pljačke, napadi...

Sarajevo: Rekordan broj oboljelih, pogoršana sigurnosna situacija

31.07.2020 - 13:53
Crna hronika

Saobraćajne nesreće, ubistva, nanošenje tjelesnih povreda, pljačke, napadi, incidenti s migrantima - proteklih 15 dana u Kantonu Sarajevo postali su redovni i svakodnevni policijski izvještaji i stupci u crnoj hronici. Paralelno s tim, Sarajevo dostiže rekord s novooboljelih od korona virusa kao i broj smrtnih slučajeva. 

Nije slučajno sredinom mjeseca održana sjednica Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo na kojoj su razmatrane i predložene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima te izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima.

Predlagač ovih zakona bio je ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko koji, zbog nepredvidive sigurnosne situacije, traži da oba zakona idu po hitnoj proceduri, najviše zbog deblokade procesa činovanja i popune ljudi u MUP-u KS. Nezvanično, nedostaje oko 300 policajaca na sarajevskim ulicama. Zbog pripadnika MUP-a koji su na bolovanju, godišnjim odmorima i onih koji su pred penzijom, opravdana je potreba o usvajanju ovog zakona.

Uporedo sa lošom sigurnosnom situacijom u KS, situacija s korona virusom sve je gora. KS osim izolatorija Podhrastovi uskoro dobija novi izolatorij u krugu Opće bolnice. Za razliku od situacija u martu, aprilu i maju - trenutno je Sarajevo najveće žarište u BiH s najviše novooboljelih i preminulih od korona virusa. 

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: