Šarović o sporazumu SDA-SNSD-HDZ: Jasno trasiranje puta ka NATO-u

Spale maske?

Šarović o sporazumu SDA-SNSD-HDZ: Jasno trasiranje puta ka NATO-u

06.08.2019 - 17:41
Politika

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je danas da sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH svi tumače na svoj način, jer svi na neki svoj način gledaju. 

- Mi iz SDS-a smatramo da je ovaj dokument kapitulacija politike Milorada Dodika i SNSD-a. Ovo je nama jasno trasiranje puta Republike Srpske ka NATO-u i poraz zastupanja politike vojne neutralnosti, politike nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i odstupanje od politike da će se držati stava o ovom pitanju kakav ima susjedna Srbija - kazao je Šarović.

Dodao je da je Dodik platio visoku cijenu ulaska u Vijeće ministara BiH.

- Spale su sve maske i nakon priznanja jednog učesnika i sada je potpuno jasno ko se može nazvati izdajnikom, ko ne odstupa od svojih strateških principa, a ko odstupa. U ovom dokumentu jeste rečeno da je put NATO-a usporeniji u naredne tri godine, ali to se poklapa s ostatkom mandata trojke i to znači da bi se NATO integracije završile u tom novom sazivu Vijeća ministara - rekao je Šarović.

Konstatirao je da će implementacija ovog sporazuma proizvesti tektonske promjene u RS te da se postavlja pitanje hoće li doći do ukidanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština RS.

Na pitanje je li mu sporna odredba „legitimni predstavnik“ kada je riječ o izmjeni izbornog zakonodavstva, a što se spominje i u potpisanom sporazumu, Šarović je odgovorio:

- Legitiman je svako ko ima svoje izabrane predstavnike u bilo kojem tijelu. Legitiman je predstavnik koji ima svoje odbornike, zastupnike u lokalnoj zajednici, poslanike u NSRS, Državnom parlamentu. Nema niko ko je manje ili više legitiman, ima neko ko ima manju ili veću snagu. Legitiman je svaki građanin ove zemlje koji ima pravo da glasa -

Ustvrdio je i da zna kako je došlo do potpisivanja sporazuma predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a.

- Čim smo se mi iz SDS-a zainteresirali za ulazak u Vijeće ministara, ova trojka naprasno se brzo dogovorila. Mi smo iz SDS-a uvijek govorili da ovi pregovori vode u ćorsokak. Čak, prema nama, i ovaj sporazum nije bilo kakva garancija da će doći do pune implementacije. Mi u SDS-u smatramo da treba formirati novo Vijeće ministara, ali da ima minimum zajedničke hemije da se može zajedno raditi - kazao je Šarović.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz