Šarović razotkriva još jedan način kako će se krasti glasovi na izborima

IZbori nemaju legalitet, time ni "izabrani" predstavnici nemaju legitimitet

Šarović razotkriva još jedan način kako će se krasti glasovi na izborima

15.09.2020 - 08:42
Politika

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u ponedeljak 14. septembra da ta stranka već nekoliko sedmica upozorava da je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH) pristigao enormno veliki broj prijava za glasanje putem pošte. Šarović je rekao da je u odnosu na prošle izbore sada se prijavilo oko pedesetak hiljada ljudi koji će navodno glasati za lokalne izbore u BiH i da se taj broj povećao na 120 hiljada glasača putem pošte.

Prema njegovim riječima, tim problemom danas se bavilo Predsjedništvo stranke, koje je konstatovalo da se radi o zloupotrebama i da se time kompromituje glasanje poštom na predstojećim lokalnim izborima.

"Ovo je posao za nadležna tužilaštva i druge organe, kao i za CIK BiH da se pozabave ovim aktivnostima i spriječe zloupotrebe izbornog procesa", kazao je Šarović i naveo da imaju saznanja da to rade pojedinci iz stranaka u vlasti, kao i pojedine institucije Republike Srpske (RS).

Šarović je rekao da se tim zloupotrebama, prema saznanjima koje imaju, bavi i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i to za korist jedne ovdašnje političke stranke u vlasti.

"Sve ovo za nas je signal da se priprema krađa indentiteta građana i zloupotreba izbornog prava i mogućnosti da neće biti ispoštovana volja onih građana koji glasaju putem pošte", kazao je Šarović, dodajući da će saznanja o ovim nezakonitim radnjama dostaviti CIK-u i drugim nadležnim organima.

To je, kaže on, snažan indikator da se radi o izbornim prevarama.

"Razotikrićemo u narednim danima one koji se bave krađom identiteta fotokopijama ličnih karata i matičnih brojeva koje dobijaju od nadležnih institucija i koristeći pogodnost rukovođenja Poštama Republike Srpske", kazao je Šarović.

Centralna izborna komisija BiH je 7. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog kašnjenja usvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

Izvor: 
BNN.BA/RSE