Savez samostalnih sindikata: Slijedi naglo povećanje cijena

Vlada FBiH odobrila povećanje cijena gasa za 30 posto

Savez samostalnih sindikata: Slijedi naglo povećanje cijena

02.08.2019 - 20:45
BiH

Sve je poskupilo u BiH, navode u Savezu samostalnih sindikata FBiH. Poručuju da u augustu i septembru slijedi naglo povećanje cijene potrošačke korpe.

Tri mjeseca su prošla od kada je Vlada Federacije BiH odobrila povećanje cijene gasa za 30 posto. Prognoze da će to biti direktan udar na privredu, ali i džepove građana, jer će lančano izazvati poskupljenja brojnih proizvoda su se obistinile.

"Svakodnevno sve poskupljuje, povrće, voće je skuplje nego što je ikad bilo u ovim mjesecima. Poskupilo je meso, poskupile su generalno sve namirnice, higijenske potrepštine, i tako dalje", kazala je Lejla Čaušević-Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata.

Zlatko Hurtić, ekonomista i savjetnik u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kaže da je rast cijena umjeren i u skladu sa evropskim te da podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine nisu mjerodavni.

"Podaci koje izbacuje Savez samostalnih sindikata su neozbiljni. Radi se o amaterskoj anketi koja nije zasnovana ni na kakvom naučnom utemeljenju i ne treba je komentirati. To nije zvanični podatak niti se može takvim smatrati ni upotrebljavati, niti taj podatak o potrošačkoj korpi postoji bilo gdje u zemljama bivše Jugoslavije niti igdje u svijetu", rekao je.

I građani sve česće iz upotrebe izbacuju potrošačku korpu, jer im često nije teško i bez korpe ponijeti do kase sve ono što mogu da plate. Rast cijena vjerovatno jeste u skladu sa evropskim, ali ne i povećanje plata.

Izvor: 
BNN.BA