SBB: "Pristupanje NATO-u je državni i nacionalni interes Bosne i Hercegovine"

Podrška stavovima Komšića i Džaferovića

SBB: "Pristupanje NATO-u je državni i nacionalni interes Bosne i Hercegovine"

16.01.2019 - 16:01
Politika

Savez za bolju budućnost (SBB) izražava punu podršku stavovima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u vezi sa deblokadom NATO puta, kao ključnim preduslovom za formiranje novog saziva Vijeća ministara, saopćeno je danas iz ove stranke. 

Fahrudin Radončić, SBB

"Posebna odgovornost i obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama jeste podsjećanje da je NATO imao ključnu ulogu u zaustavljanju otpočetog genocida nad Bošnjacima, pa shodno tome, pristupanje naše zemlje ovom Savezu mora biti shvaćeno i kao državni i kao nacionalni interes.

SBB u svojim osnivačkim i programskim aktima, kao i cjelokupnom dosadašnjem djelovanju, euro-atlantske integracije tretira kao prioritet u vanjsko-političkom, odbrambenom, sigurnosnom, ali i ekonomskom i integracijskom smislu.

Trenutna geostrateška situacija u svijetu i našem regionu, obavezuje sve članove Predsjedništva BiH da pristupanje NATO savezu prepoznaju kao trajni strateški interes Bosne i Hercegovine, i svih njenih građana, te da se shodno tome svakodnevno i ponašaju u institucijama države.

Interes Bosne i Hercegovine jeste što brže formiranje novog Vijeća ministara, što je odgovornost i obaveza onih političkih stranaka koje su dobile najveći broj mandata. Također, prilikom formiranja novog Vijeća ministara, resor odbrane treba voditi osoba kontinuiteta koja će, kao i dosadašnja ministrica, uložiti maksimalne napore da se osigura što skoriji prijem naše zemlje u NATO savez", stoji u saopćenju za javnosti SBB-a.

Izvor: 
BNN.ba