SBB ulazi u HNK, potom u Federaciju BiH i Vijeće ministara BiH

Kreće formiranje nove vladajuće većine SDA+HDZ+SBB

SBB ulazi u HNK, potom u Federaciju BiH i Vijeće ministara BiH

22.09.2015 - 11:31
Politika

Dilema oko formiranja vlasti je, uglavnom riješena. Već jučer su zastupnici u Skupštini HNK obaviješteni da je pitanje parlamentarne većine riješeno ulaskom SBB-a u vlast, te je također moguće da većinu u HNK podrži i HDZ1990. Time su se potvrdila ranija pisanja BNN.BA kako Fahrudin Radončić ulazi u koaliciju sa Bakirom Izetbegovićem preko HNK.

Pregovori između SDA i SBB-a, očito, nisu trebali trajati predugo. Načelni dogovori su postignuti a dok se ne ispune zahtijevi Fahrudina Radončića, koji se tiču Tužilaštva BiH i njegovih problema sa istim, kao i resursa u Federaciji BiH za koje je zainteresovan, SBB će u HNK podržavati vladu SDA+HDZ čime Radončić sebi čuva političku odstupnicu ukoliko ga SDA prevari u ključnim zahtijevima koje im je ispostavio, da se može povući uz izgovor kako je vladu podržao zbog narodnih interesa, iako je stvarnost sasvim drugačija. 

Osnovni Radončićevi ciljevi jesu rješavanje odnosno obustavljanje istrage koju mu je SDA otvorila za ubistvo Ramiza Delalića "Ćele", ali i ovladavanje finansijskim resursima u Federaciji BiH, s obzirom na Radončićeve finansijske probleme, te ako se ovi uslovi ispune to će onda biti put kada će se krenuti ka izbacivanju DF-a i iz Vijeća ministara BiH što jeste konačan cilj HDZ-a i Dragana Čovića koji rukovodi svim političkim procesima u BiH pa tako i onim međubošnjačkim. 

Proces stapanja SDA i SBB-a će ići polako tako da se u svakom trenutku može očekivati i raspad ovog procesa s obzirom na količinu nepovjerenja ali i ambicija koji opterećuju odnose nekolicine ljudi unutar SDA sa Radončićem i obrnuto. Otud je SDA pokušala napraviti alternativnu parlamentarnu većinu koja bi mogla funkcionisati i bez Radončića ali im to nije pošlo za rukom jer su uspijeli okupiti tek kompromitovanu Stranku za BiH i minornu A-SDA. 

BPS-Sefer Halilović i HDZ1990 za sada su jedina prava opozicije u Federaciji BiH te su sve prilike da će tako i ostati. BPS-Sefer Halilović je odbio dalje razgovore sa SDA, zbog neispunjavanja SDA-ovih obaveza koje su preuzeli i iznevjerili ih, dok HDZ BiH vodi čitav proces uništavanja HDZ-a1990. Što se tiče DF-a oni su i dalje u vlasti na svim nivoima ali sve su prilike da uskoro neće biti na vlasti niti na jednom nivou što će izvesti njihov dojučerašnji saveznik Radončić. 

Treba dodati i to da se ulaskom SBB-a u vlast na svim nivoima, SDA pretvara u trećerazrednu stranku kojom vladaju HDZ i SBB u savezu te je za očekivati vrlo brze rasplete unutar ove nove koalicije koja, s obzirom na količine zahtijeva, vjerovatno neće dati nikakve ozbiljne a pogotovo ne reformske rezultate. 

Autor: R.K./BNN.BA

 

Izvor: 
BNN.BA