SDA ima čvrstu manjinu u Skupštini TK

Dogovorene postizborne koalicije u Tuzlanskom kantonu

SDA ima čvrstu manjinu u Skupštini TK

06.11.2018 - 09:03
Politika

SDP je završio sve dogovore u Skupštini Tuzlanskog kantona. Uz sebe imaju DF, NS, SBB i, čak, Stranku za BiH koja je, recimo u Ze-Do kantonu, ostala uz SDA. Tako  su stranke okupljene oko SDP-a u RK, dobile skupštinsku većinu od 19 glasova. Kada se na ovaj broj doda sedam glasova PDA, koji će podržati ovu skupštinsku većinu, jasno je da je SDA u TK ostala, čvrsto, sama sa sobom.

Odmah po okončanju izbornog procesa, SDP je saopćio da ne žele razgovarati sa SDA o bilo kakvom formiranju skupštinske većine u Skupštoni TK. Isto saopćenje izdali su i SBB, NS, PDA i DF. Stranka za BiH se, kao i uvijek, priklonila jačem taboru. Tako je SDA u TK ostala usamljena i formirala najčvršću moguću skupštinsku manjinu.

Domino efekat antiSDA raspoloženja raširio se u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako, danas, gotovo ne postoji nijedna stranka (izuzev Stranke za BiH u Ze-Do kantonu) ali i još jedne stranke koja nije decidna u svom mišljenju, koja bi željela imati saradnju sa SDA. Skupštinske većine u USK, BPS, KS, TK, Ze-DO i TK - dogovorene su bez SDA. Također na nivou Bosne i Hercegovine dogodit će se potpuno isti scenarij.

Vlast u Federaciji BiH bit će najsporije formirana zbog problema sa zahtijevom HDZ-a za izmjenom Izbornog zakona BiH. Taj proces će trajati, sigurno narednih godinu dana, ako ne i više, ali će biti okončan kompromisnim rješenjem jer drugačije rješenje, u situaciji u kakvu je BiH dovedena politikom SDA, HDZ-a i SNSD-a, očito nije moguće. 

Bosnu i Hercegovinu sigurno očekuje vrlo turbulentno političko vrijeme u kojem sve stranke koje idu u formiranje vlasti bez SDA, imaju historijsku šansu da riješe velike procese u BiH, pokrenu velike projekte i okončaju traume našeg društva duge cijelih 26 godina. 

Sigurno je da u BiH predstoji teška politička bitka koja će se razliti na sve pore života i "nezavisnih institucija" koje će ustati u odbranu onih koji su ih tamo "nezavisno" i postavili. Ali, ko nije spreman da mijenja društvo, odnosno na tom putu da posegne za najtežom vrstom političke borbe, u političku vodu nije trebao ni ulaziti.

Promjene su uvijek sukob sa starim, najčešće krvlju uprljanim režimima a upravo na tom mjesto nalazimo se i mi. Hic Rhodos, hic salta!

Izvor: 
BNN.BA