SDA, ipak, popustila: Dodiku predsjedavajući VM i tri ministra

HDZ je, također, dobio tri ministra u VM

SDA, ipak, popustila: Dodiku predsjedavajući VM i tri ministra

17.04.2019 - 17:34
Politika

Nažalost, Milorad Dodik najjača je politička figura u državi koju, uporno i sistematično, razbija. Nasuprot njega ne postoji niko dovoljno organizovan i jak da bi mu se suprostavio. Mogućnost jake probosanske ili probošnjačke koalicije uništila je SDA-ova izborna krađa nakon koje gotovo niko nije želio sa njima koalirati. Današnjim pregovorima Dodik je, opet, pobijedio: dobio je mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tri ministra u Vijeću ministara i, također, uspio je sve to dobiti bez da potpiše aktivaciju MAP-a. HDZ je, ponovo uspio zadržati finansije u svojim rukama a SDA je, nerazumno zašto, uzela vanjske poslove iako imaju člana Predsjedništva BiH i cijelu mrežu ambasadora koji mogu kontrolisati taj resor. Jasno je: SNSD i HDZ pobjednici su i imat će punu vlast na državnom nivou u naredne četiri godine, kako u operativnom smislu (VM) tako i u parlamentarnom. 

Na sastanku predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti, danas je u Sarajevu postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.

HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pripast će tri ministarske pozicije u Vijeću ministara -finansija i trezora;civilnih poslovai ministarstvo pravdei tri pozicije zamjenika ministra.

SDA-u i strankama okupljenim oko nje također će pripasti tri ministarske pozicije: odbrana, sigurnost i vanski poslovi kao i četiri pozicije zamjenika ministra.

Pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i dvije ministarske pozicije (ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, promet i komunikacije), pripale su SNSD-u. Treća ministarska pozicija (ljudska prava i izbjeglice) u okviru kvote iz Republike Srpske trebala bi pripasti "nestranačkom kandidatu" iz reda Ostalih. Jasno je - imenovat će ga Dodik.

"Nije postignut dogovor, ko je to rek'o? Pričali smo o tome, ali dok se sve ne dogovori, nije ništa ne dogovoreno. MAP? Mi nećemo odustati od toga, nećemo podržati MAP to je veoma jasno. To je ustavna priča, daleko iznad pitanja formiranja Savjeta ministara. Bez formiranja Savjeta ministara rizikujemo da zaustavimo svoj evropski put. Trebamo se prisjetiti onoga što su nam rekli Evropljani, a to je da ukoliko formiramo vlast do maja možemo očekivati mišljenje. To je važnije nego sami MAP. Izetbegović je to pitanje u nekom dijelu razgovora donio kao neki uslov. Toga nema. Gospodin Izetbegović je smatrao da je to njemu važna tema. Danas smo razgovarali oko raspodjele resora kao sljedeći korak u realizaciji izjave o formiranju vlasti na zajedničkom nivou. Oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira navodno MAP tako što bi ministrica dala svoju saglasnost bez stava Savjeta ministara i Predsjedništva, to je veoma opasna putanja. Ako neko učini tako nešto, onda stavlja ovu zemlju u neizvjesnu orbitu kretanja. Odbijamo bilo kakvo uslovljavanje. Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva",kazao je Milorad Dodik. 

Izvor: 
BNN.BA/N1