SDA ostaje bez vlasti u KS: Nakon što izgube pozicije, pokrenut će štrajkove, pobune, opstrukcije...

Nakon 24 godine vlasti u KS, SDA odlazi u opoziciju

SDA ostaje bez vlasti u KS: Nakon što izgube pozicije, pokrenut će štrajkove, pobune, opstrukcije...

09.11.2018 - 08:17
Politika

Od 1990. godine SDA je vlast u Sarajevu. Sa malim prekidima (2001-2002) i (2010-2012), cijeli ostali period ova stranka bila je potpuna vlast u najbogatijem kantonu u Bosni i Hercegovini. Jučer je, dogovorom svih stranaka u Skupštini KS, (osim tzv. BOSS-a sa kojim, kao SDA-ovom pomoćnom "strankom" niko ne želi razgovarati) postignut dogovor o formiraju nove skupštinske većine koju će činiti: SDP, SBB, NS, NBL, DF i NiP. Ova koalicija ima ukupno 24 zastupnika.

politika, SDA, Skupština Kantona Sarajevo

Kako je SDA, svojim javnim i tajnim djelovanjem, napadala i na najgrublji način podmetala gotovo svim političkim stranakama u Federaciji BiH (SBB, BPS, SDP itd.), odnosno kako je od svih svojih koalicionih partnera pravila mete za razne vrste ugnjetavanja i najnižih vrsta podmetanja, tako je, krajem 2018. godine, stigao računa na vrata SDA i prvenstveno Bakira Izetbegovića kojima je jasno poručeno - sa SDA i Izetbegovićem nema dogovora.

Sve stranke koje su jučer postigle dogovor o formiranju vlasti u KS, kao i neke druge, imale su loša, teška ili čak grozna iskustva sa SDA-om i, posebno, vrhom ove stranke, odnosno Bakirom Izetbegovićem i njegovim saradnicima koji nisu birali metode, sredstva i načine kako da napokoste svakome ko je rekao šta o njima misli.

Ipak, pad SDA u Kantonu Sarajevo neće biti tako lagan, kao što izgleda na prvi pogled. Na stotine, ako ne i hiljade ljudi u svim stukturama vlasti u KS, popunjene su SDA-ovim kadrovima i raznim uhljebima koji će, sigurno je, praviti brojne opstrukcije novoj vlasti i podmetati joj. Pored ovoga, za očekivati je da novoj vlasti u KS, SDA podmeće štrajkove, pobune i razne vrste unutarsistemskih problema jer, od najbogatijeg i najuticajnijeg kantona, SDA neće lako odustati - bez borbe. 

 

Izvor: 
BNN.BA