SDA ostaje sama: Izetbegović i "Bh.blok" nisu postigli dogovor oko formiranja vlasti

Danas u Sarajevu održani razgovori

SDA ostaje sama: Izetbegović i "Bh.blok" nisu postigli dogovor oko formiranja vlasti

03.12.2018 - 18:01
Politika

Danas je u centrali SDA, održan sastanak ove stranke sa predstavnicia "Bh.bloka", odnosno SDP-a, NS-a i DF-a o formiranju vlasti u Federaciji BiH i BiH. Poslije sastanka na kojem je SDA prezentovala svoj program za naredne četiri godine, održana je press konferencija na kojoj je saopćeno da se "nisu dogovorili". Proces pregovora ne teče prebrzo, ali ima dovoljno jasne obrise u kojima se, već sada, nazire usamljenost SDA u političkom životu BiH. Ova je stranka, naime, najotuživanija za krađu izbora u više mandata kao i za prevare svih dogovora koje je postizala sa ostalim političkim subjektima u BiH. Zbog toga, aktuelna SDA i njeno trenutno rukovodstvo, ne mogu pronaći sagovornika u političkom životu BiH.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, je nakon sastanka kazao da su "Bh.bloku" prezentovali program za neredne četiri godine jer se "u sljedećem periodu priuža šansa za najveći iskorak BiH u postdejtonskom vremenu". Nije poznato šta sadržai SDA-ov program "za naredne četiri godine" ali, sigurno je, da su imali prethodnih 25 godina da realizuju ono što su, kao obećanje, mislili "poturiti" za naredne četiri godine ostanka na vlasti.

"Jesmo li nešto uspjeli dogovoriti u vezi s koalicijom, do sada nismo" - izjavio je Izetbegović, dodavši kako "Bh.bloik izbjegava kolaiciju sa etničkim stranakama, uključujući i SDA".

"Ne vidim način da se te stranke koje su dobile snažnu podršku glasača, kao SDA, HDZ, SNSD, izbjegnu" - dodao je IZetbegović ponovo, na neki način, prijeteći jer ne prihvata činjenicu da neko drugi, umjesto SDA, može formirati vlast sa 51% glasova u parlamentima.

S druge strane, predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, kazao je da u programu SDA "ima puno stvari koje su kvalitetno programski riješene, gdje se možemo složiti. Što se tiče Bh. bloka, važno je da smo prvi put došli na razgovor u ovom sazivu od otvaranja pregovora oko konstituiranja vlasti. Dobili smo program koji je SDA dogovorila. Do kraja sedmice imat ćemo svoj program, principe koje smo u okviru Bh. bloka dogovorili".

Nikšić je na kraju kazao kako BH.blok sebe ne vidi u koaliciji sa nacionalnim strankama čime je, praktično, zatvroio vrata koaliciji sa SDA koja će, kako su najavaili, u narednom periodu nastaviti da insistira da budu na vlasti.

 

Izvor: 
BNN.BA/Foto: Avaz.ba