SDA-ovi zastupnici ušutkani na sjednici Skupštine KS

Sjednica Skupštine KS obilovala zanimljivostima

SDA-ovi zastupnici ušutkani na sjednici Skupštine KS

20.11.2018 - 19:33
Politika

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (SKS), najzanimljiviji dueli bili su između zastupnika SDA sa jedne, odnosno ad hoc predsjedavajućeg skupštinskog zasjedanja SKS Elmedina Konakovića. Nakon što su se zastupnici SDA, Mahir Dević i Aljoša Čampara, pokušali ponašati mimo Poslovnika SKS, disciplinovao ih je njihov nekadašnji stranački kolega, a danas predsjednik Naroda i pravde, Konaković. 

Zastupnik SDA, Mahir Dević, okarakterisao je današnju sjednicu kao, praktično, nelegalnu po Poslovniku SKS. Citirajući nekolicinu članova Poslovnika, Dević je kazao da današnja sjednica ne može biti hitna jer "Poslovnik ne poznaje hitnu sjednicu SKS". U sred Devićevog izlaganja, prekinuo ga je Konaković rekavši mu "da mu je vrijeme isteklo", nakon čega je Konaković pojasnio član Poslovnika po kojem je moguće da SKS donese bilo koji zaključak, pa i o hitnosti određene sjednice.

Poslije Devića za riječ se javio zastupnik SDA, Aljoša Čampara kojeg je Konaković, odmah po javljanju, prekinuo s pitanjem: "Po kom se osnovu javljate?"

Nakon što je Čampara kazao da se javlja za riječ "da nastavi što je govorio Dević", Konaković mu je pojasnio da se tako ne može javljati za riječ, već mora kazati da li traži diskusiju, povredu Poslovnika ili nešto treće.

Čampara je dobio riječ kroz "povredu Poslovnika", ali prije nego je stigao da završi izlaganje, Konaković mu je oduzeo riječ kazavši da mu je "vrijeme isteklo". 

Tako je najveći zastupnički klub u SKS, SDA-ov koji broji 11 zastupnika od kojih je, između 4-6 mandata, SDA ukrala prilikom "brojanja glasova", odnosno ubacivanja listića i poništavanja tuđih glasova, danas ostao verbalno desetkovan.

Izvor: 
BNN.ba