SDA, SBB i DF podijelili resore u Vladi Kantona Sarajevo

SDA-u pripalo sedam ministarstava

SDA, SBB i DF podijelili resore u Vladi Kantona Sarajevo

17.12.2019 - 23:17
Politika

Sporazumom predsjednika SDA, DF-a i SBB-a, koji je potpisan 13. decembra, utvrđeno je da će SDA-u pripasti sedam, DF-u dva, a SBB-u tri ministarstva u novom sazivu Vlade KS,

Osamnaest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo danas je potpisalo inicijativu za smjenu Vlade KS, a nepovjerenje aktuelnom sazivu trebalo bi se naći na dnevnom redu 17. redovne sjednice Skupštine KS.

Potpise kojim je inicirana smjena stavili su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i BOSS-a, što je dovoljno za rekonstrukciju kantonalne vlasti. Novu bi, sudeći prema najavama, trebali imati već u januaru, a resori u Vladi KS su već podijeljeni.

SDA-u će, pored mjesta predsjedavajućeg Skupštine KS, pripasti ministarske pozicije u Ministarstvu finansija, Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu pravde i uprave, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu za boračka pitanja.

SBB će imenovati novog ministra unutrašnjih poslova, te ministre u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Amela Sofić ostat će DF-ova ministrica zdravstva, a toj će stranci pripasti i čelna pozicija u Ministarstvu privrede.

Izvor: 
BNN.BA/Faktor