SDA, SNSD i HDZ bez dogovora: BiH ostaje bez članstva u Vijeću Europe

Ozbiljan propust

SDA, SNSD i HDZ bez dogovora: BiH ostaje bez članstva u Vijeću Europe

24.06.2019 - 15:17
Politika

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo Vijeće ministara BiH da će, ukoliko danas Dom naroda BiH ne imenuje predstavnike za Vijeće Europe (VE), BiH ostati bez predstavnika u ovoj instituciji, sjednicu Doma naroda je sazvao Bakir Izetbegović (SDA). Odmah potom reagovali su iz SNSD-a i HDZ-a, SDA-ovih koalicionih partnera. SNSD je kazao da neće doći na sjednicu dok je HDZ "iznenađen načinom na koji je sazvana". Rezultat je jasan: U periodu 2019-2022, kada BIH očekuje "veliki napredak u europ-integracijama", naša država neće imati predstavnika u instituciji EU-a. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović je, reagujući na Izetbegovićev poziv za sazivanjem sjednica Doma naroda, Izetbegović napisao:

- Kako tokom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali niti je u jednom trenutku spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, moram istaknuti kako sam iznenađen načinom na koji je isti iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće је očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice - kaže Čović. 

Nikola Špirić iz SNSD-a kazao je da "SNSD je donio odluku da neće davati legitimitet sjednicama na kojima se krši poslovnik. Izetbegović ima potpis samo Asima Sarajlića, šefa Kluba Bošnjaka. Zbog toga je SNSD neće doći na sjednicu". 

Sjednica Doma naroda PS BiH, zakazana za danas za 17h, očito je neće biti održana. Ovo je nastavak krize formiranja vlasti. Nakon što SNSD optužuje SDA da blokira uspostavu Vijeća ministara BiH, odnosno SDA optužuje SNSD da blokira put BiH u NATO, te HDZ optužuje SDA u vezi sa Izbornim zakonom BiH, bolje rješenje se nije moglo ni očekivati. BiH ostaje bez bilo kakvog učešća u radu Vijeća Europe. 

Izvor: 
BNN.BA