SDA u Skupštini KS pukla na pola: Konaković, Ademović, Mašović i Okerić napuštaju SDA

Grupu onih koji napuštaju SDA predvodi premijer Vlade KS Elmedin Konaković

SDA u Skupštini KS pukla na pola: Konaković, Ademović, Mašović i Okerić napuštaju SDA

09.02.2018 - 21:25
Politika

Nakon što je premijer Vlade KS Elmedin Konaković saopćio da napušta SDA BNN saznaje ko od zastupnika u Skupštini KS također više neće biti dio SDA. Sukob Konakovića sa Asimom Sarajlićem i Aljošom Čamparom kulimnirao raspadom SDA u Kantonu Sarajevo jer Konaković nije želio, kako je izjavio, "štititi nezakonite radnje SDA-ovih direktora".

Uz Elmedina Konakovića ,SDA napuštaju Kemal Ademović, Elvedin Okerić i Amor Mašović a njima će se, uskoro, pridružiti i Amel Mekić. Također ovu grupaciju sada već bivših SDA-ovaca pojačat će vijećnici koji su napustili ili će napustiti SDA u OV Ilidža, OV Centar, OV Stari Grad i OV Novi Grad.

Saznajemo da je ovo samo prva grupacija SDA-ovaca koji napuštaju ovu stranku te da druga "tura" uskoro slijedi u kojoj će biti još aktuelnih vijećnika i zastupnika SDA.

Sukob Konakovića i grupe zastupnika SDA sa jedne, protiv Asima Sarajlića, Aljoše Čampare i Huse Ćesira sa druge strane, rezultirao je potpunim raspadom SDA u Kantonu Sarajevo.

Nakon izlaska četvorice zastupnika SDA iz Kluba SDA, više ne postoji parlamentarna većina u Skupštini KS, odnosno za SDA neće biti moguće smijeniti Konakovića.

Saznajemo da Konakovićevu smjenu, kao vid otpora SDA-u, neće dozvoliti ni jedan broj zastupnika u Skupštini KS koji dolaze iz drugih stranaka.

 

Izvor: 
BNN.BA