SDA u TK pukla na pola: Pitanje je koji dio će ostati u, a koji izvan Vlade TK

Cijeli dan traje obračiun dva dijela SDA u Skupštini TK

SDA u TK pukla na pola: Pitanje je koji dio će ostati u, a koji izvan Vlade TK

17.02.2018 - 16:52
Politika

Povjerenik SDA za TK-a Amir Fazlić ocijenio je da je hitna sjednica Skupštine TK, na kojoj se razmatra smjena Kantonalne vlade, destabilizacija ovog kantona, navodeći da je premijer TK s vladom na čijem je čelu napravio dobre rezultate.

- Oni koji misle na dobrobit građana Tuzlanskog kantona trebaju dobro razmisliti o današnjim potezima koji će uslijediti", poručio je Fazlić.

Naglasio je, da će oni koji budu danas glasali za smjenu Vlade, automatski biti isključeni iz SDA, tvredeći da je grupa poslanika u Skupštini TK prekršila Statut SDA, dodavši da će u općinskim odborima biti uvedena povjereništva.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić govoreći o zahtjevu za smjenu Vlade TK poručio je, da se o povjerenju kantonalnoj vladi može jedino raspravljati na sjednicama redovnog karaktera, a ne na hitnoj kao što je to danas događa.

Ocijenio je da sjednica zakonodavnog tijela TK nije sazvana u skladu s Ustavom Federacije BiH, Ustavom TK i Poslovnikom o radu Skupštine TK, tvrdeći da će zatražiti ocjenu ustavnosti današnjeg zasijedanja Skupštine TK. Smatra da je sve što se danas dešava vezano za Vladu TK obračun poslanika u Federalnom parlamentu  Mirsada Kukića sa SDA.

Nakon što je Predsjedništvo SDA smijenilo Mirsada Kukića sa mjesta predsjednika SDA TK, uslijedio je Kukićev odgovor sazivanjem današnje sjednice na kojoj će, kako za sada izvještavaju sa sjednice, uspijeti da smijeni Begu Gutića i Vladu TK. Ukoliko se to dogodi, ali i bez toga, za očekivati je da od danas SDA u TK više ne postoji u obliku kakvom je bila do sada već se dogodila velika podjela na, zapravo, dvije stranke.

Izvor: 
BNN.BA