SDA večeras odlučuje: Adem Zolj novi premijer Vlade Kantona Sarajevo

Večeras sjednica Izvršnog odbora SDA u Sarajevu

SDA večeras odlučuje: Adem Zolj novi premijer Vlade Kantona Sarajevo

20.03.2018 - 13:58
Politika

U Sarajevu će večeras zasjedati Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) gdje će biti odlučeno ko će biti kandidat ove stranke za novog kantonalnog premijera nakon jučerašnje smjene Elmedina Konakovića.

Niko od SDA-ovih zvaničnika još uvijek nije potvrdio ko bi mogao biti "zamjena" Konakoviću.

Ipak, informacije u javnosti najviše upućuju na Adema Zolja, izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove u Autocestama Federacije BiH i bivšeg direktora Direkcije za ceste Kantona Sarajevo. Prema svemu sudeći, Izvršni odbor SDA KS bi večeras trebao potvrditi Zolja za mandatara. 

Na poziciju v.d. izvršnog direktora Sektora za opće, kadrovske i pravne poslove u Autocestama FBiH Zolj je došao 2016. godine, da bi u maju prošle godine dobio puni mandat na ovoj poziciji, u trajanju od četiri godine. Prije toga u JP Autoceste FBiH radio je kao v. d. izvršnog direktora Sektora upravljanja i održavanja.

Zolj je 1964. godine u Sopilji (opština Nevesinje), a diplomirao je i magistrirao na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Prije dolaska na rukovodeće pozicije u JP Autoceste FBiH, Zolj je bio zaposlen u Opštini Novo Sarajevo na poziciji šefa Službe za komunalne poslove, a potom je šest godina obnašao funkciju direktora u Direkciji za puteve KS pri Ministarstvu saobraćaja.

I supruga potencijalnog premijera, Amra Sadžak - Zolj, nalazi se na rukovodećoj poziciji i trenutno je direktorica programa na Televiziji Sarajevo (TVSA).

Inače, BNN je još početkom 2016. godine pisao o uređivačkoj politici TVSA koja je sve više stranačka, a sve manje građanska.

Tada su u takozvani "nezavisni odbor" imenovani članovi i simpatizeri SDA poput Elvira Resića koji je ranije bio pomoćnik SDA-ovog načelnika Semira Efendića. Ujedno i je Sadžak-Zolj postala nova glavna urednica. Poslije ovakvih imenovanja iste godine ni zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nisu pristali usvojiti Izvještaj o radu TVSA zbog pristrasnog izvještavanja te mnogobrojnih cenzura što su javno potvrdili i novinari ove "zelene" tv kuće.

 

Izvor: 
BNN.BA