SDP i DF nisu uspijeli da se dogovore oko zajedničkog kandidata, neće ni oko jedne partije

Ujedinjenje kao obična medijska igra

SDP i DF nisu uspijeli da se dogovore oko zajedničkog kandidata, neće ni oko jedne partije

17.03.2018 - 09:00
Politika

Demokratska fronta, zapravo Željko Komšić, predložila je da se sve ljevičarske partije ujedine u jednu stranku/partiju. Ujedinjenje bi se trebalo odigrati 9.maja 2018.godine, na Dan pobjede nad fašizmom, ali već sada je jasno da se to neće dogoditi. Komšićev prijedlog medijska je igra, odnosno prebacivanje loptice sa njegove krivice jer ljevica nije imala jednog kandidata za Predsjedništvo BiH, na krivicu SDP-u jer "nisu pristali da naprave jednu ljevičarsku stranku"

Čitava ljevičarska priča 2018. godine trebala je biti zasnovana na ujedinjenju ljevičarskih partija koje su nastale raspadom SDP-a. Jedino tako su svi oni koji su otišli iz SDP-a, mogli dobiti alibi da su ovu, nekada glavnu, partiju ljevice u BiH napustili zbog Zlatka Lagumdžije koji je bio apostrofiran kao glavni krivac raspada ljevice.

Međutim nakon što se SDP rastrojio na SDP, NS i DF, potom je iz raspada DF-a nastao i GS pa su prredstavnici nekada jedne, sada ispred pet stranaka trebali naći dogovor oko bilo kakvog ujedinjenja. Pošlo se sa idejom oko zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH.

Željko Komšić želio se ujediniti samo pod uslovom da taj jedan kandidat bude upravo on jer mu, nakon 8 godina u Predsjedništvu BiH, nije dosta ovog posla te bi vrlo rado da se vrati u zgradu Predsjedništva BiH i "tako zaustavi Dragana Čovića" iako se, zapravo, Čović i njegov HDZ na pravi način mogu zaustaviti tek u Domu naroda  FBiH i BiH.

SDP je, također, želio da se ujedini ali ak će zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH biti iz njihove partije, dok su GS i NS je željele podržati zajedničkog kandidata ljevice ali ako to neće biti Komšić.

Kada je Komšiću postalo jasno da je postao "novi Lagumdžija", odnosno da ujedinjenje ljevice jeste moguće samo pod uslovom da on nije njen istureni igrač, odlučio je iznenaditi sve svoje kolege i pregovarače - pojavio se na TV-u i obznanio da će biti kandidat za Predsjedništvo BiH ispred svoje stranke, DF.

Sve druge stranke, SDP, NS, GS pa i Zlatko Lagumdžija kao bišvi predsjednik SDP-a, osudili su Komšićev potez nazivajući ga, uglavnom, izdajničkim činom koji će direktno pomoći Čoviću i HDZ-u ali je Komšić vratio da od kandidature neće odustati.

Tako je ljevica, prije izbora, proglasila poraz u predsjedničkoj utrci jer podijeljena kakva jeste ona ne može dati pobjedničkog kandidata a i sam SDP mjesecima muči muku da nagovore Denisa Bećirovića da se kandiduje za Predsjedništvo BiH što Bećirović odbija je ne želi da gubi još četiri godine sjedenja u Parlamentu BiH gdje stoluje već dva puna mandata.

Uvidjevši da je proglašen glavnim krivcem za unaprijed vidljivi poraz ljevice na predsjedničkim izborima, Komšić je jučer odlučio da ispali još jednu medijsku dimnu bombu: ponudio je ujedinjenje svih stranaka ljevice u jednu stranku/partiju. Sve stranke koje postoje, prema Komšićevom prijedlogu, trebaju da se ugase, a svi aktuelni predsjednici ne trebaju to više biti.

Jasno je: Komšiću njegova stranka, pa ni tuđe, više nisu važne već mu je bitna samo njegova kandidatura za njegovo lično mjesto te ovim potezom Komšić sebe pokušava oprati odgovornosti za novo razbijanje ljevice nakon što je taj isti posao učinio 2014.godine.

Od ujedinjenja ljevice neće biti ništa ni 9.maja 2018., kao što nije bio ni zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH niti zajedničkih lista drugih nivoa. Ipak su ljevičarima najvažniji njihovi lični interesi a sve ostalo tek su predstave za narod jer da nije tako barem bi neko odustao od svojih zahtijeva i želja na račun opšte dobobiti. Tako će 9.maja, na Dan pobjede nad fašizmom, umjesto pobjede, biti još jedan dan kada će ljvica biti poražena zahvaljujući samoj sebi.

Izvor: 
BNN.BA