SDP, NS i PDA u startu odbili razgovore sa Komšićevim DF-om

Politički trik kratkog vijeka

SDP, NS i PDA u startu odbili razgovore sa Komšićevim DF-om

26.03.2019 - 17:54
Politika

Tek nakon što je DF saopćio da će pozvati "sve parlamentarne stranke" na razgovore o formiranju vlasti, veliki dio njih oglasio se odbijajući, u startu, razgovore sa Komšićevim DF-om. Tako će Komšić, na kraju, razgovarati samo sa onima sa kojima je, zapravo, naumio na početku svog mandatnog perioda 2018-2022. SDA i HDZ ga, naravno, već čekaju.

"Današnji usvojeni zaključci na sjednici Predsjedništva DF-a nisu u skladu sa ranijim zaključkom tri stranke da kao BH blok nećemo ići u vlast s etnonacionalnim strankama. Također, ne možemo se oteti dojmu kako su usvojeni zaključci neprovodivi, jer su oni u suprotnosti sa principima za formiranje vlasti koje zagovaraju SNSD, HDZ BiH i SDA", stoji u saopćenju za javnosti koje su, zajednički, odaslali SDP i Naša stranka.

Na ovaj način su se, praktično, SDP i NS sa jedne, odnosno DF sa druge strane, politički pozdravili. Pored ovih stranaka, oglasila se i PDA koja je saopćila da neće razgovarati sa Komšićevim DF-om. Tako, na kraju, Komšiću ostaje razgovor sa SDA, HDZ i SNSD-om.

Da li je to bio i početni cilja samog Komšića, koji je višestruko promijenio mišljenje o "da" ili "ne" u vlasti sa "nacionalnim stranakama", ostat će čitaocima da zaključe sami.

Izvor: 
BNN.BA