SDP-ov sindikalac Ismet Bajramović

Zašto čelnik Sindikata Federacije BiH oblači stranački dres?

SDP-ov sindikalac Ismet Bajramović

28.07.2015 - 14:41
Politika

Na sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH i Socijaldemokratske partije BiH održanom danas u Sarajevu predsjednici Sindikata i SDP-a BiH, Ismet Bajramović i Nermin Nikšić, potpisali su zajedničku izjavu kojom je osuđena odluka Vlade FBiH da pusti u parlamentarnu proceduru Zakon o radu koji nije usaglašen sa predstavnicima sindikata BiH.

Prijedlog zakona o radu kojeg je predložila Vlada FBiH, predvođena sa SDA i HDZ, neće dobiti podršku Socijaldemokratske partije BiH, saopćeno je iz SDPBiH. Kako tvrde u SDP-u "krajnje je neprihvatljiv način na koji je Vlada FBiH uopšte utvrdila prijedlog ovako bitnog zakona, ignorišući u potpunosti socijalni dijalog i kršeći sve poslovničke procedure kako bi zakon što prije došao na dnevni red Parlamenta Federacije BiH. Vlada koja je spremna kao svoj prvi potez u četiri mjeseca vlasti umanjivati prava radnika i pogodovati tajkunskim interesima pojedinaca, treba odmah da ode sa vlasti". 

Postavlja se, međutim, pitanje šta je čekao SDP protekle četiri godine te zašto ova partija nije riješila prava radnika i donijela adekvatne zakone već nakon četverogidišnjeg mandata u vlasti, gdje je i premijer Vlade Federacije BiH (Nermin Nikšić) bio iz SDP-a. Očito je da se radi o običnom politikanstvu a radnici će, kao i do sada, biti na margini političkih prepucavanja pa i sam čelnik Sindikata Federacije BiH Ismet Bajramović pravi prvorazrednu grešku oblačeći stranački dres SDP-a čime je stvorio pretpostavke da se svi zahtijevi radnika unaprjed politizuju što je nedopustivo. 

Izvor: 
BNN/Fena