SDP-ovi izbori i "perestrojka": Zakazana čistka "crvenih" zelembaća

Pucanja u SDP-u bila su interesnog, nijedno ideološkog karaktera

SDP-ovi izbori i "perestrojka": Zakazana čistka "crvenih" zelembaća

17.03.2019 - 08:56
Politika

Iako obilježeno isključenjima iz partije i novim disciplinovanjem SDP-a TK kao i članovima Glavnog odbora (zbog upornosti za koaliranjem sa SDA), obilježio je jedna činjenicaj koja je, zapravo, ostala u sjeni medijskih izvještaja. Kada se na prethodnoj sjednici Glavnog odbora SDP-a, održanoj 9.2..2019., glasalo o koalicija (da ili ne ) sa SDA, zasjedanju je prisustvovalo 99 članova ovog stranačkog organa. Jučerašnjem zasjedanju prisustvovalo je 78 članova Glavnog odbora SDP-a. Od onih što su bili prisutni, jedan dio njih, iz Sarajeva i Tuzle, napustili su zasjedanje pa je i sam kvorum za rad bio na ivici. Očito da je unutrašnji udar u SDP-u već otpočeo i da će, nakon unutarstranačkih izbora, ova partija, vjerovatno, završiti sa dvije jake frakcije ili, moguće, sa još jednom strankom koja će nastati kao rezultat unutrašnjih sukoba. Očekivati je da će nakon najavljenih izbora, izlazna vrata iz SDP-a biti pokazana "crvenim" SDA-ovcima. 

Nakon što je SDP-u TK onemogućeno da formira vlast sa SDA-om, ali im je učinjena protivusluga o isključenju Damira Nikšića (SDP-ovog zastupnika u Skupštini KS), sjednica Glavnog odbora SDP-a imala je i drugu žarišnu tačku: zakazivanje izbora za predsjednika stranke, odnosno kongresa SDP-a na kojem će, očito je, doći do čistke onih kadrova unutar SDP-a koji, cijelo vrijeme nakon izbora, zagovaraju politički brak sa SDA-om. 

Jedan dio članova Glavnog odbora nije ni znao da će se na zasjedanju ovog partijkog tijela naći ova tačna dnevnog reda i moglo bi se reći da se radi o onim članovima Glavnog odbora kojima će aktuelno rukovodstvo SDP-a pokazati izlazna vrata na predstojećem kongresu. Izvjesno je očekivati da će na predstojećim izborima čak i bivši predsjednik SDP-a, Zlatko Lagumdžija, biti udaljen iz Glavnog odbora SDP-a jer se zalagao za smjenu aktuelnog rukovodstva SDP-a (generalnog skeretara, predsjednika Glavnog odbora i političkog direktora ove partije).

Izbori koji u SDP-u slijede prilično brzo, za nešto više od dva mjeseca, donijet će nove promjene u ovoj partiji jer će, sigurno je, neki istaknuti članovi SDP-a biti isključeni a neki će, udaljavanjem na početni nivo članstva, jednostavno otići sami.

To samo po sebi ne mora biti loše po SDP ako u tom procesu budu znali unutrašnju čistku pretvoriti u strategiju "otvorenih vrata" sa nova udruživanja, širenja, personalna i ideološka.

Da li će to dovesti do formiranja nove "lijeve" stranke u Bosni i Hercegovini teško je procijeniti ali će svako dalje raslojavanje SDP-a jačati njihovu političku konkurenciju a slabiti ovu, nekada, najjaču opozicionu stranku koja bi, za ozbiljniji povratak na njeno nekadašnje mjesto, morala vršiti ideološku i personalnu reformu stranke. 

Ta reforma će morati obuhvatiti socijaldemokratiju, u širem smislu, a nikako je ostaviti positovjećenu sa titoizmom i partizanijom jer svijet je, jednostavno, evoluirao, pa će morati i SDP ili će završiti isto gdje i partizanski filmovi - u prašnjavim muzejskim kutijama.

Izvor: 
BNN.BA