Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja USK najavili generalni štrajk

"Samo tražimo ono što je dogovoreno Kolektivnim ugovorom"

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja USK najavili generalni štrajk

11.01.2019 - 14:20
BiH

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su generalni štrajk za 21. januar, ukoliko kantonalna vlada do tada ne ispoštuje njihove zahtjeve. 

štrajk, USK

"Mi samo tražimo ono što je dogovoreno Kolektivnim ugovorom. Nažalost, ni nakon brojnih apela i upozorenja, te novembarskih protesta, s našom Vladom nismo imali konkretne i kvalitetne razgovore. Štrajk je ciljano najavljen za posljednju sedmicu zimskog raspusta, kako bi se vladi dalo vremena za adekvatnu reakciju. Jednostavno, istrajat ćemo u našim zahtjevima i na taj način vladi jasno dati do znanja da ne ponavljaju greške svojih prethodnika", izjavio je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja.

Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a Zehra Hadžić istakla je kako je ovaj potez uslovljen nezadovoljstvom zbog odluke kantonalne vlade o akontativnoj osnovici u visini od 290 KM, te neispunjenja zahtjeva za izjednačavanje stepena obrazovanja, nedonošenja adekvatnog pravilnika o napredovanju i još nekoliko neispunjenih zahtjeva. 

"Spremni smo prihvatiti i minimalnu platu, ako je to uslov financijskog spasa Kantona, međutim da se to odnosi na sve budžetske korisnike. Prihvatili bismo čak i takve radikalne poteze ukoliko zaista nema novca, ali mora se znati da nikako nećemo biti jedini na koje će se odnositi mjere uštede. Jednostavno, želimo biti jednaki s ostalim budžetskim korisnicima", dodao je Adnan Suljanović iz Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Nastava u drugom polugodištu ove školske godine na području Unsko-sanskog kantona po planu i programu bi trebala početi 28. januara, međutim, u slučaju neispunjavanja zahtjeva sindikata obrazovanja bit će prolongirana. 

Izvor: 
BNN.ba / Agencije