Sinoć gorjela islamska svetinja Al Aqsa, ali o tome gotovo niko nije izvjestio...

Dva požara izazvala pažnju cijelog svijeta

Sinoć gorjela islamska svetinja Al Aqsa, ali o tome gotovo niko nije izvjestio...

16.04.2019 - 09:54
Politika

U kompleksu džamije Al-Aksa u starom jezgru Istočnog Jerusalema sinoć je izbio požar u jednom od sigurnosnih objekata. Uprava islamskih vakufa u Jerusalemu saopćila je da je požar izbio u jugozapadnom dijelu kompleksa Al-Aksa i da su ga izazvala djeca. U saopćenju se navodi kako su vatrogasci blagovremeno intervenirali i ugasili požar. Požar na džamiji Al Aqsa dogodio se u trenutku kada je u Parizu gorjela crkva Notre Dame, jedan od simbola kršćanstva. Dok je svijet sa tugom izvještavao o požaru u Francsukoj, dogodilo se da gotovo niko nije izvjestio da je požar, doduše daleko manji i odmah ugašen, zahvatio i islamsku svetinju u Palestini. 

Inače u sinoćnjem, daleko većem požaru od onog u Jerusalemu, dogodio se požar u crkvi Notre Dame. Za vrijeme požara ova historijska i religijska građevina ostala je bez svog tornja, visokog 93 metra ali je struktura građevine, nakon cjelodvnevne borbe vatrogasaca sa vatrom, ispak spašena. Cijeli svijet sinoć je tugovao za ovim arhitektonskim, religijskim ali i kulturnim dobrom. 

Zapanjujuće poruke u kojoj se požar u Notre Dame-u slavio, stigle su jedino iz Srbije i entiteta Republika Srpska koji su požar na Notre Dame-u smatrali primjerenim jer je Francuska prinzala Republiku Kosovo, izvjesila njihovu zastavu i sl. U groznim porukama prednjačili su list "Informer", bivši fudbaler Dušan "Dule" Savić, Rajko Vasić i drugi.

Izvor: 
BNN.BA/CNN/N1