Širom Australije obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici

Nizom manifestacija

Širom Australije obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici

12.07.2015 - 14:19
BiH

Nizom manifestacija bošnjačka zajednica u Australiji obilježila je 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, o čemu su izvijestili i glavni australski mediji.

Ovogodišnje komemoracije prevazišle su sve dosadašnje, kako po osmišljenim sadržajima, tako i po zainteresiranosti mladih, koji su putem društvenih mreža izrazili svoje poštovanje prema žrtvama genodica u Pordrinju. 

U najvećem australskom gradu Sydneyu, na glavnom trgu, tačno u podne 11. jula počela je prva komemoracija. U saradnji s bošnjačkom zajednicom i Australskom unijom bh. asocijacija (AUBHA) u pripremi i realizaciji bio je angažiran član Federalnog parlamenta Ed Husić, čiji su roditelji iz Bosne i Hercegovine. Sa skupa je još jednom upućena poruka da mir mora nadvladati zločin i da se Srebrenica više nikome ne ponovi. 

U večernjim satima u BH centru u Sydneyu održan je drugi dio komemoracije, uz rekordan broj posjetilaca. Uz prisustvo predstavnika drugih etničkih zajednica, članova parlamenta Novog Južnog Velsa i Australije, počasnog konzula BiH u Sydneyu Chrisa Maya, i drugih zvanica program je počeo zajedničkim iftarom. 

Nakon prigodnih obraćanja, u noći punoj tuge, kroz stihove i prozu Bajrama Redžepagića, Ibre Suhopoljca i Mirsada Kadića borilo se protiv bola i zaborava. Najjače emocija izazvala je Nihada Alemić i gotovo rasplakala prisutne pričom i simboličnim razgovorima sa svojom nenom, nestaloj u srebreničkom pogromu. 

U Adelaidu, glavna komemmoracija je održana u Bosanskoherecgovačkoj muslimanskoj zajednici Južne Australije. Ispred prostorija BH centra postavljena je spomen ploča u znak sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, koju je svečano otkrila Angela Keneally, gradonačelnica lokalne općine. Pored mnogobrojnih posjetilaca iz bh. zajednice, komemoraciji su prisustvovali i predstavnici državnih institucija Južne Australije Gerry Kandelaars i David Pisoni, te Tony Zappia, član Federalnog parlamenta Australije. 

U svom obraćanju Tony Zappia se osvrnuo i na usvajanje rezolucije o Srebrenici u Australijskom parlamentu 16. februara 2012. Zbog svog doprinosa bio je pozvan da prisustvuje komemoraciji u Potočarima, ali spriječen obavezama nije mogao otići, te stoga je na ovaj način izkazao svoje suosjećanje i zajedno sa ostalim zvanicama nosio komemorativni cvijet na reveru. U pozadini prigodnog programa prožetog svjedočenjima preživjelih i recitacijama najmlađih, prikazan je prenos dženaze za novih136 identifikovanih žrtava. 

Nešto ranije, u popodnevnim satima, u organizaciji Bosanskohercegovačkog radija ispred Imigraciong muzeja Adelaide položeno je cvijeće, a u obližnjem parku postavljeno 8.372 simbolična nišana u znak sjećanja na isti broj žrtava u Srebrenici. 

U Melbournu, komemoracija je održana u novootvorenoj sali Islamskog centra u Noble Parku. Nakon uvodnih riječi imama Ibrahima Omerdića prisutnima se obratio Sean O’Reilly, gradonačelnik općine Dandenong. Selmo Suljić, predsjednik udruženja koje okuplja preživjele iz Srebrenice i Podrinja, je podvukao potrebu da se pored Srebrenice moramo sjećati i drugih mjesta širom Bosne i Hercegovine koja su imala sličnu sudbinu, dok je Sead Omerović, koordinator Australske unije bh. asocijacija prokomentirao političku pozadinu koja je dovela do pada zaštićene zone UN i ukazao na značaj rezolucije o Srebrenici. 

Potresno svjedočenje svoje majke, koja je u Srebrenici izgubila članove najbliže familije, pročitala je Belma Halilović. Program je simolično završen recitacijom profesorice Niće Smailbegović i učenika bosanske škole s porukom “Ne zaboravi”. 

Dove i tevhidi za žrtve Srebrenice proučene su u bošnjačkim islamskim centrima u Perthu, Adelaidu, Melbournu, Sydneyu i Brisbanu, saopćeno je iz AUBHA.
 

Izvor: 
Fena
Tagovi: