Sjećanje na krvavi april 1992. godine u Bijeljini

MASAKR NA BAJRAMSKO JUTRO

Sjećanje na krvavi april 1992. godine u Bijeljini

04.04.2018 - 11:23
Društvo

Na današnji dan navršava se 26 godina od velike zločinačke akcije paravojnih srpskih snaga u BiH kada su Arkanove jedinice, uz podršku JNA, napale i izvršile masakr nad Bošnjacima u Bijeljini. Tog 4. aprila 1992. masakr nad bijeljanskim Bošnjacima na bajramsko jutro postao je generalna proba za rat u BiH...

Bio je to dan kada u ostatku zemlje rat još uvijek nije bio ozvaničen.

Srbijanska paravojna jedinica "Arkanovi tigrovi" ubila je 48 civila u Bijeljini čija su tijela danima ležala na ulicama ovog grada.

Američkog fotografa Rona Haviva Arkan je lično pozvao radi snimanja fotografija koje je nazvao "Oslobađanje Bijeljine", a koje su nakon toga zapravo postale dokazi ubistava ljudi. Među njima prizor je i Arkanovog vojnika netom prije nogom udara ranjenu bošnjačku ženu na tlu te čovjeka koji moli za život minutama prije nego su ga vojnici bacili sa četvrtog sprata kroz prozor zgrade.

Kada je Haviv uspio pobjeći u inostranstvo i objaviti slike, Arkan je izdao nagradu za njegovu glavu. Te fotografije su obišle svijet i postale prvi dokaz genocida nad Bošnjacima, koji je započeo upravo tih dana.

U Bijeljini je već 1. aprila formiran zloglasni logor Batković, mučilište za Bošnjake.

Spisak zatočenika ovog koncentracionog logora koji su bili razmijenjeni nakon dugotrajnog zatočeništva objavljen je godinama nakon strahota u ovom logoru. 

U tom popisu poimence su spomenuti zatočeni Bošnjaci uglavnom iz gradova Podrinja, i to: Vlasenice, Zvornika, Šekovića, Kalesije, Koraja, Brčkog, Tuzle i drugih mjesta.

Vrhunac masakra nad Bošnjacima iz Bijeljine dogodio se u septembru, kada je Srpska demokratska stranka odlučila potpuno istjerati sve preostale Bošnjake iz grada. Sastavljen je spisak "Nesrba", a Beli orlovi i Srpska dobrovoljačka garda potom su izvršili ubistva civila koje su bacali u Drinu, a lokalne džamije su uništene.

Tada se tijela ubijenih uklanjaju, a u grad dolazi "visoka delegacija" bh. vlasti, predvođena Biljanom Plavšić koja proglašava "oslobođenje Bijeljine" koju pripajaju Republici Srpskoj.

Procjenjuje se da je oko 10.000 Bošnjaka protjerano iz Bijeljine. 

Za ove zločine niko nije odgovarao.

Izvor: 
BNN.BA