Sjednica VSTVBiH: Razmatrana pitanja u vezi s imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija

Opsežna rasprava

Sjednica VSTVBiH: Razmatrana pitanja u vezi s imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija

18.06.2015 - 14:58
BiH

Razmatranjem pitanja u vezi s imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH, danas je u Sarajevu nastavljeno dvodnevno zasjedanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Radi se o imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH - zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, tužitelja Tužiteljstva BiH, sudije Suda BiH i dodatnih sudija ovog suda, te sudija Kantonalnog suda u Tuzli i općinskih sudova u Sarajevu i Goraždu.

Nakon opsežne rasprave u čijem je fokusu bilo imenovanje zamjenika državnog tužitelja, VSTVBiH je donio odluku da se ponovi konkurs za nositelje pravosudnih funkcija u Tužiteljstvu i Sudu BiH. 

S obzirom na nedoumice koje su se pojavile na početku drugog dana zasjedanja u vezi sa stavom Podvijeća, a koje se tiču imenovanja zamjenika državnog tužitelja, na insistiranje predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije održana je sjednica ovog tijela (Podvijeća), nakon koje je uslijedila rasprava.

Naime, "u opticaju" su bile dvije opcije - da se za zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH imenuje prvorangirana kandidatkinja s liste za tu poziciju tužiteljica Dijana Kajmaković, odnosno - da se taj konkurs poništi i raspiše novi, uz obrazloženje da se uz etnički kriterij prilikom imenovanja treba uzeti u obzir i entitetska pripadnost. 

Prema potonjem stanovištu imenovanjem tužiteljice Kajmaković, uz sve uvažavanje njenih profesionalnih kvaliteta, dovelo bi do situacije da na rukovodećim pozicijama/menadžmentu Tužiteljstva BiH ne bi bilo nikoga iz RS-a.   

U vezi s tim, članovi VSTV-a su iznijeli niz stanovišta "za i protiv" ovakvog tumačenja, počevši od toga da nema zakonskih razloga za ponavljanje konkursa za spomenutu poziciju i ocjene da, za razliku od etničke, entitetska pripadnost nije ustavni princip, pa do tvrdnji da, radi osiguranja balansa u menadžmentu Tužiteljstva BiH, treba biti imenovan kandidat s područja RS-a, upućujući na političke reperkusije tog pitanja.

U tom kontekstu, a tokom dinamične i opsežne rasprave navedeno je da je ovo pitanje u dopisu upućenom VSTV-u BiH apostrofirao i aktuelni glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, navodeći da je prilikom izbora, odnosno imenovanja njegovog zamjenika potrebno voditi računa o nacionalnoj i entitetskoj pripadnosti kandidata.     

Određeni broj članova VSTV-a BiH usprotivio se ovakvom stavu, ocijenivši to "uplitanjem u proces izbora zamjenika glavnog tužitelja", navodeći da bi se, slijedom kriterija teritorijalne pripadnosti, moglo postaviti i pitanje zašto u rukovodstvu Tužiteljstva nema niko iz Brčko Distrikta BiH...

Usto, rečeno je da je nedopustivo da se novi kriteriji utvrđuju ad hoc, tokom provođenja konkursne procedure, čime se "podgrijavaju različite vrste spekulacija", te da je konkurs bio otvoren za sve, bez obzira na entitetsku pripadnost.

Otvoreno je i pitanje retroaktivne primjene "novih kriterija", te potrebe izmjene i preciziranja odgovarajućih akata kojima su regulirana pitanja i procedura izbora, odnosno imenovanja nositelja pravosudnih funkcija.

U nastavku sjednice članovi VSTV-a BiH trebalo bi da se očituju u vezi s izradom studije o mogućim uzrocima korupcije u pravosuđu.

Na dnevnom redu sjednice su i komentari na budžetske prijedloge sudova i tužiteljstava za narednu godinu te određeni broj zahtjeva za produženje mandata nositeljima pravosudnih funkcija.

Inače, i ova sjednica VSTV-a je kao i dvije prethodne bila otvorena za javnost, a što je uslijedilo nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Poslovnika Vijeća. 

Izvor: 
Fena