Sjetili se nakon 30 godina: CIK upozorio da umrla lica prijavljuju kao glasače

Uhodane izborne malverzacije

Sjetili se nakon 30 godina: CIK upozorio da umrla lica prijavljuju kao glasače

25.06.2020 - 17:13
Politika

Centralna izborna komisija BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule.

"Centralna izborna komisija BiH ulaže značajne napore radi sprečavanja zloupotreba vezanih za izborni proces, zbog čega poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Odredbom člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH, propisano je da su svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora", navodi se u saopćenju Centralne izborne komisije BiH.

S tim u vezi CIK BiH apeluje da sve institucije u okviru svoje nadležnosti poduzmu potrebne aktivnosti u cilju što bolje međusobne saradnje i podrške kako bi svi počinitelji krivičnih djela iz oblasti povreda izbornog prava bili procesuirani u što kraćem roku.

Centralna izborna komisija BiH također poziva sve učesnike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste Centralnu izbornu komisiju BiH i nadležne istražne organe.

Izvor: 
BNN.BA