Skandal: Kolegij Skupštine KS kaže da ne može zakazati sjednicu o političkim ubistvima!

Godinu dana Kolegij Skupštine KS krije istinu o političkim ubistvima od javnosti

Skandal: Kolegij Skupštine KS kaže da ne može zakazati sjednicu o političkim ubistvima!

24.10.2017 - 20:11
Politika

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odaslao je dopis na adresu predlagača sjednicu o političkim ubistvima, da "ne može zakazati posebnu sjednicu jer za istu nije dostavljen materijal". Redakcija BNN-a, kao medij koji je pratio događanja u vezi ove teme, donosi retrospektivu prevare koju je Kolegij Skupštine KS organizovao kako bi opstruirano sjednicu o političkim ubistvima.

Predlagači za održavanje posebne sjednice o političkim ubistvima su 14 zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo koji su svojim potpisima, tražili od rukovodstva Skupštine KS da sjednicu zakažu u poslovničkom roku.

Kolegij Skupštine KS, kao organ koji provodi skupštinske zahtijeve, odmah je na adresu svih 14 zastupnika-predlagača sjednice, uputio poziv da se za predmetnu sjednicu dostave materijali o kojima bi se raspravljalo. Od 14 zastupnika, u ime inicijatora, materijale je dostavio zastupnik BPS-a Semir Halilović.

Nakon što su se ispunili svi poslovnički uslovi za održavanje posebne sjednice Skupštine KS o političkim ubistvima, Kolegij Skupštine KS je krenuo u opstrukciju iste na način da su, odjednom "zatražili informacije od Tužilaštva KS" koja nije niti je predlagač sjednice, niti treba zastupnicima da dostavlja ovakvu vrstu materijala.

Nakon što im je Tužilaštvo KS, dopisom, stavilo do znanja da se "to tako ne radi", Kolegij Skupštine KS je, potom, uputio dopis Vladi KS, koja također nije ni inicijator, ni predlagač sjednice, "da im dostave materijal za sjednicu". Vlada KS im je, također, odgovorila da oni to po poslovoniku ne trebaju raditi.

Nakon toga Kolegij Skupštine KS, saopćava da "nemaju materijal za sjednicu" iako su isti uredno dobili, iako su ispunjene sve poslovničke odredbe za održavanje ove sjednice koja se opstruira kako bi se zaštitili Bakir Alispahić, Enver Mujezinović i Kemal Ademović od neugodnog sučeljavanja sa podacima, istinama i dokazima.

Kolegij Skupštine KS je, tako, derogirao Poslovnik Skupštine KS i volju 14 zastupnika Skupštone KS, te potpuno krivo tumačio poslovničke odredbe, a sve kako bi opstruirao sjednicu o političkim ubistvima što traje punih 12 mjeeseci. Inače, tematska sjednica se održava 30 dana od traženja iste, a 12 mjeseci opstrukcija dovoljno govori da u Kolegiju Skupštine KS i Skupštini KS sjedi dovoljno onih koji su zainteresovani da se politička ubistva nikada ne riješe i koji su povezani sa njenim izvršiocima i sponzorima.

Izvor: 
BNN.BA