Skandal: Univerzitet u Sarajevu za vanrednog profesora imenovao Bakira Alispahića, osobu sa Crne liste SAD-a i osumnjičenika za poliitčka ubistva

Univerzitet u Sarajevu i njegov rektor Rifat Škrijelj pokazali studentima "pravi put" za akademski uspjeh - ubij, zataškaj, ukradi i postani profesor

Skandal: Univerzitet u Sarajevu za vanrednog profesora imenovao Bakira Alispahića, osobu sa Crne liste SAD-a i osumnjičenika za poliitčka ubistva

08.08.2018 - 18:45
Politika

Na posljednjoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, Senat je donio više odluka od kojih se jedna, ipak, posebno izdvaja. Odlukom Senata, Bakir Alispahić postao je "vanredni profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije". Tako je Univerzitet u Sarajevu pokazao "pravu mjeru" svojim studentima ko njih, zapravo, "uči". Bakir Alispahić je osoba sa Crne liste Sjedinjenih američkih država na koju je dospio radi terorizma. Bivši je optuženik za organizaciju terorističkog kampa na Pogorelici. Osumnjičen je za političko ubistvo nad porodicom Halilović, odnosno dva ubistva. Direktni je naredbodavac komandantu "Ševa" Nedžadu Ugljenu čija je jedinica počinila brojne, prljave zločine u opkoljenom Sarajevu. Alispahić je, također, prijeratni policajac i gotovo sirotinja. Danas je multimilioner. Kako? Uz direktnu pomoć SDA. Postoje njegovi razgovori u kojima, direktno sa svojim kumom Avdom Povlakićem, dogovara šverc u ratu. Poslije rata SDA mu je omogućila izvlačenje preko 12.000.000KM iz budžeta BiH. Mešetari namjenskom industrijom Federacije BiH, a preko SDa i drugih stranaka izvukao je milione KM na ime nabavke i održavanja auta. U "pauzi" svojih poslova za koje bi ga svaka normalna država davno uhapsila, Alispahić je "vanredni profesor Univerziteta u Sarajevu", jedinog univerziteta na svijetu na kojem je moguće da osoba osumnjičena za politička ubistva i osoba sa Crne američke liste, "uči studente" kako da se bore protiv kriminala. Pa ko to bolje zna od ličnosti koja je povezana sa svim vrstama kriminala od šverca do političkih ubistava!?

Odluku o prijemu Alispahića u "vanredne profesore" donio je Senat Univerziteta u Sarajevu valjda, usput, cijeneći Alispahićevo "zalaganje" na sigurnosnom planu još od 1992 godine, pa krenimo redom: Upravo te godine uhapšen je od strane Vojne policije Armije RBIH, zajedno sa kamionom visokotarifnih roba (viski, cigare) i zavezan za banderu. Intervencijom Alije Izetbegovića, Alispahić je pušten.

U dokumentim Službe vojne bezbjednosti Armije RBiH višestruko se spominje Alispahićevo ime u kontekstu očitog šverca: "prošao u pratnji kaiona čiju kontrolu nije dozvolio", "učestvovao u pijanskama i sjedeljkama sa oficirima Unprofora".

Nadalje, Alispahić je snimljen kako sa svojim kumom, Avdom Povlakićem, dogovara šverc i uvoz u opkoljeno Sarajevo i to je jedan od načina na koji se opario oskurpni Alispahić koji je, prije rata, bio toliki primitivac da je na teksas košulju vezao kravatu dok se danas, sa distance isisanih miliona KM iz budžeta BIH, pokušava predstaviti kao "akademski građanin" iza kojeg je suđenje za terorizam, i ispred kojeg su istrage za politička ubistva.

Sve ovo i još mnogo toga nije smetalo Senatu Univerziteta u Sarajevu, čiji će rektor Rifat Škrijelj uskoro polagati račun pred zastupnicima Skupštine KS, da Alispahića imenuje na mjesto "vanrednog profesora".

Senat UNSA nije razmišljao ni o tome da bi Sjedinjene američke države mogle, itekako, napraviti velike probleme bh.vlastima radi ovog "imenovanja" jer Alispahić je već desetak godina" počasni gost" Crne liste Vlade SAD-a zbog sumnji da se bavio ili bavi još uvijek terorizmom i političkim iubistvima.

"Čestitamo" studentima na novom profesoru jer sigurno je da će im on prenijeti svoja velika iskustva kako se baviti švercom, isisavanjem miliona KM iz budžeta, političkim ubistvima a pri tome ostati na slobodi i još, k tome, psotati profesor očito korumpiranog Univerziteta kojem Vlada KS, očito, daje novac da bi  ovu naučnu instituciju odvukli na samo dno - baš tamo gdje živi i Bakir Alispahić, opskurni "policajac" sa kriminalnom biografijom.

Izvor: 
BNN.BA