Škrijelj: Razvoj i poboljšanje svijesti u oblasti visokog obrazovanja naša je kontinuirana zadaća

Rektor Univerziteta u Sarajevu

Škrijelj: Razvoj i poboljšanje svijesti u oblasti visokog obrazovanja naša je kontinuirana zadaća

04.07.2017 - 16:29
Politika

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj smatra da se na Univerzitetu u Sarajevu u punom kapacitetu implementira Bolonjski proces, a za još bolje rezultate potrebno je i više ulaganja.

- Pokušavamo napraviti sve usklađeno s Bolonjskim sistemom. Moglo bi se uraditi i mnogo više, ali za bolje rezultate potrebno je i više ulaganja. BiH je država koja se u poslijeratnom periodu sporo oporavlja. Mnogi zakoni se teško donose na nivou države, mnogi strateški dokumenti se teško donose zbog političke neusuglašenosti a to se sve odražava na nižim nivoima, uključujući i visoko obrazovanje - naglasio je novinarima.           

Podsjetio je da je na Univerzitetu u Sarajevu 2005. i 2006. godine započela implementacija Bolonjskog procesa čiji je potpisnik država BiH, koja se obavezala da u visokom obrazovanju primijeni određene dogovorene evropske standarde usvojene u Bolonji.   

Mišljenja je i da BiH, na svim nivoima funkcioniranja kao država (u ovom slučaju visokog obrazovanja) mora slijediti evropske standarde.

- Prema tome, razvoj i poboljšanje svijesti u oblasti visokog obrazovanja naša je kontinuirana zadaća, ali tu postoje i propisani standardi. Mi o nekom problemu možemo razmišljati kako to želimo, ali raditi moramo kako je to propisano. Najjednostavniji model za uspjeh je da naše razmišljanje uskladimo s propisanim standardima, i u tom pogledu nećemo imati problema - istaknuo je.     

Rektor Univerziteta u Sarajevu bio je domaćin predstavnicima Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, koji su iskustva i pozitivne primjere iz te države (kao članice EU) prezentirali danas rukovodstvima ovdašnjih fakulteta i ureda za kvalitetu na seminaru nazvanom "Osiguranje sistema kvaliteta na visokoškolskim institucijama: Primjeri dobre prakse". Radi se o državi koja je prošla put pripreme za pristupanje EU, uključujući i reformu visokog obrazovanja.  

Izvor: 
Fena